-
KIVI
Mam pytanie co do wyboru OGuna. Mianowicie słyszałem, że zamiast jakiejs głupoty mozna zapisać sie na dodatkowy język poza angielskim i dopisac go w indeksie jako przedmiot ogólnouniwersytecki, prawda to czy nie do końca?
Druga kwestia do Wf. Czy zapisujac sie na 2 lub nawet 3 zajecia z kazdego z nich musze wychodzic wszystkie godziny czy wybieram sobie jeden do zaliczenia a reszte moge traktowac z przymrużeniem oka juz ( tzn nieobecnosc nie bedzie stanowiła problemu )? -
...fAnka...
na 3 zajęcia z wf nie ma fizycznej możliwości się zapisać z tego co mi wiadomo. na 2 i owszem, ale w dwóch różnych turach, więc wydaje mi się, że dla pierwszego roku, na semestr zimowy nie ma takiej opcji, jako, że pierwsza tura była już w czerwcu.
WFu musisz mieć zaliczone 4 semestry do końca drugiego roku, ale żetonów masz zapewne więcej więc podejrzewam, że jak jakieś stracisz przez niezaliczenie to tragedii nie będzie, ale to niech potwierdzi ktoś kto miał z tym do czynienia.
zwykle wfiści są elastyczni, standard to dwie nieobecności nieusprawiedliwione dopuszczalne, a resztę należy odrabiać, przychodząc dodatkowo do tego samego prowadzącego na inne zajęcia lub zabierając karteczkę do popisu, żeby iść do innego. Na pierwszych zajęciach poinstruują :)
co do języka zamiast oguna, to chyba można tylko jeden semestr w ten sposób zaliczyć, gdzieś ktoś to dokładnie opisywał, więc nie ominą Cię "głupoty" :)
ps. dwa wątki niżej był taki temat :P jeszcze moderatorzy wkroczą do roboty... -
A-Niunia!
nie wiem czy My rok temu też tak bałaganiliśmy?
:P temat ogunów, wf'ów i lektoratów był już poruszany w tematach obecnego pierwszego roku, więc mam małą prośbę, czytajcie to co już Wam napisaliśmy:)
i z tego co wiem, niezaliczenie jakiegoś semestru wf-u, oguna czy lektoratu nie niesie za sobą jakiś poważnych konsekwencji:) -
...fAnka...
Aniu, myślę że My też wprowadzaliśmy trochę chaosu na gronie jako pierwszaczki :P -
-
KIVI
narobi sie bałaganu, a gdy już napiecie zwiazane z całymi decyzjami i rejestracjami opadnie to sie usunie, wiec Wy nie musicie sie az tak czepiac; ) i napinac tylko pomóc i podpowiedzieć a w przyszłości narybek piwo wam postawi ( moze :P ).
A apropo tego wf-u to moze zamiast zapisywac sie par internet to sie dogadac z prowadzacymi?
Oguny juz sa GUUPIE, chociaz mi sie jeszcze nie zaczeły. Coś czuje, ze jak przyjdzie do zaliczeń to juz konkretnie GŁUPIE beda
Wrrrr... -
A-Niunia!
nie no, ale Ja rozumiem że panikujecie i nie wiecie co jak gdzie i po co:P ale generalnie nie widzę sensu w zakładaniu kilku wątków o tym samym, bo nawet Wy nie będziecie mogli się w tym niedługo połapać:P
z trenerem dogadywać się można jeżeli chodzi o sekcje, ale generalnie trzeba na to potem chodzić;) a jeżeli nie chcesz zapisywać się przez usosa, a Jesteś bardzo spragniony sportu to proponuję jakiś basen, ściankę, sztuki walki czy taniec;P jest pełno miejsc oferujących takie atrakcje:) -
KIVI
Studia przeciez chyba włąsnie na tym polegaja, zeby jednak jakims cudem we wszystkim sie połapać chociaz tobie sie nie do końca chce a Uczelnia ci to utrudnia :)
A ja nie chce dodatkwo płacić tylko mieć gratisowo :D -
A-Niunia!
no ale i tak za wiele wf-ów (tych bardziej atrakcyjnych) się płaci:P a co do 'dogadywania', to nie wiem czy da radę:P zazwyczaj są ograniczenia jeżeli chodzi o miejsca, chyba, że trafisz na jakieś grupy w których będzie mniej osób niż przewidziano:) ale nie znam nikogo kto by tak próbował:P (a może na AWF powinieneś startować?:P ) -
...fAnka...
ale my się przecież zupełnie nie napinamy i cierpliwie odpowiadamy lub piszemy gdzie szukać odpowiedzi bo się może znudzić pisanie tego samego:P
z dogadywaniem z prowadzącymi to chyba różnie jest, nie są zbyt chętni to załatwiania spraw bez usosa, ale przecież zapytać w październiku nie zaszkodzi, choć nie nastawiałabym się na duże szanse.
btw. oguny na prawdę da się przeżyć, jest dużo takich gdzie odbywa się to bez męczarni.. -
Anonim
>...I am the Eye in the Sky... napisała:
>z trenerem dogadywać się można jeżeli chodzi o sekcje,
>ale generalnie trzeba na to potem chodzić;) a jeżeli nie
>chcesz zapisywać się przez usosa, a Jesteś bardzo
>spragniony sportu to proponuję jakiś basen, ściankę,
>sztuki walki czy taniec;P jest pełno miejsc oferujących
>takie atrakcje:)
Czyli że np na taniec nie zapisuję się przez usosa? To jak to załatwić? (tak najprościej i najlepiej) -
A-Niunia!
nie no, jeżeli chcesz tańcem zaliczyć wf, to przez usosa:) chodziło tylko o to że Kolega bardzo pragnie sportu;P i koniecznie coś chciał wykombinować:P ale tak generalnie, to zapisujecie się na jeden wf w tym semestrze (nie macie innej możliwości) i to za pomocą usosa:) tańce akurat są płatne, ale warto:) -
Anonim
Może to pytanie pojawilo sie juz gdzies( jesli tak to przepraszam) ale nie zauwazylam. Jezeli dla I roku obowiazkowy jest ten przedmiot humanistyczny, a Wy mowicie ze to moze byc kazdy ogun, to znaczy ze musze sie zarejestrowac na jeden z ogunow juz w I semestrze??? -
Dreamcatcher.
To co musicie to zrobić 3 oguny w ciągu 2 lat - jak to sobie rozłożycie w semestrach to już Wasza wola.. ujęcie przedmiotu humanistycznego w rozpisce przedmiotów np. na I semestrze jest jedynie sugestią od uczelni kiedy zrobić, ale nie musicie się do tego stosować oczywiście - macie po prostu IV semestry za wyrobienie 3 - ale osobiście polecałbym wzięcie już czegoś teraz, bo I semestr daje na to dobre możliwości czasowe;) -
A-Niunia!
obowiązkowe przedmioty to te z wydziału, które są w programie studiów danego kierunku, nimi się najbardziej przejmuciecie, a oguny to przedmioty dodatkowe, fakt, trzeba je zrobić, ale jak ktoś ma życzenie, to może sobie wcisnąć wszystkie 3 na czwarty semestr (nie polecam:P), tak jak na pierwszy,albo rozłożyć w czasie jak mu wygodniej:) tak samo wf, masz obowiązek 4 semestrów, ale możesz np na drugim i trzecim semestrze zrobić po 2 wf-y i też będzie dobrze:) -
KIVI
>...I am the Eye in the Sky... napisała:
>no ale i tak za wiele wf-ów (tych bardziej atrakcyjnych)
>się płaci:P a co do 'dogadywania', to nie wiem czy da
>radę:P zazwyczaj są ograniczenia jeżeli chodzi o miejsca,
>chyba, że trafisz na jakieś grupy w których będzie mniej
>osób niż przewidziano:) ale nie znam nikogo kto by tak
>próbował:P (a może na AWF powinieneś startować?:P )
Jednak konkretna nauka na biotechu bardziej ciagnie ale uzależnienie od beta-endorfin tez robi swoje. Jeden mały wf-ik w tygodniu to mało, a w ramach studiów chciałoby sie za darmo z wielu rzeczy pokorzystac :D ( oczywiscie tak zeby starczyło czasu na uczenie sie :D ). Zreszta ciagle widze jak moi kumple w czasie studiów sie roztyli, troszke żal patrzec... so... -
Mucha #1
-
KIVI
no własnie full treningów na piewrszym roku to też przesada.. chociaz myslałem o tenisie... dobra koniec juz o moim wf-ie ( już sie jakoś zakrece gdzie trzeba :D ) -
Anonim
Na jakiej zasadzie odbywają sie internetowe oguny? Czy to jest w określonych godzinach i dniach? Czy to w ogóle się opłaca? -
devileiro
można sobie zmienić poziom angielskiego w następnym semestrze prawda? -
Cichy Bąs A
Tak, ale musisz się po I sem wyrejestrować z obecnego lektoratu (zostajemy zapisani się na cały rok) i dalej szukać czegoś co ma wolne miejsca (spoko, dużo osób rezygnuje - dostajemy inny plan przeca...)