Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • KKK

Hej! Czy ktoś ma może kolosy i sprawozdania z enzymologii z ubiegłych lat??? Jeśli tak to proszę "podzielcie się" z innymi :D
  • Anonim

Do ludzi dobrego serca:

powiedzmy, że mamy reakcję A<---->B katalizowaną przez jakiś enzym.

W probówce mamy x molowe stężenie związku A. Dodajemy enzym.

W drugiej probówce mamy y molowe stężenie zw B. Dodajemy enzym.

A w trzeciej mamy m molowe st. związku A i n molowe stężenie związku B. Tu też dodajemy enzym.

I teraz czy ja dobrze rozumuję:

-skoro enzym jako katalizator nie wyczerpuje się w trakcie reakcji to we wszystkich trzech probówkach stężenie A:B będzie jak 1:1 tylko reakcja w każdej z nich będzie trwała różny czas.

Jeśli się mylę proszę o poprawienie i z góry dziękuję.

• Michał

To zależy od kinetyki... Musisz wyznaczyć stałą k obu reakcji i ustalić stężenie substratu A i produktu B w punkcie równowagi na podstawie wzoru... Oczywiście to zależy od temperatury, pH i wyjściowych stężeń. W różnych temperaturach i pH reakcja może biec w różne strony, produkt A może się np. strącać i wtedy drastycznie maleje stężenie substratu B... A reakcja trwa zawsze, tzn., nigdy nie ma stanu "idealnej" równowagi. Tylko dąży do punktu równowagi, czyli takich stężeń reagentów, dla których względna wartość entalpii (albo entropii, zawsze mi się myli, chodzi o miarę dyspersji) jest najwyższa. Zatem reakcja ma charakter oscylacyjny. Enzym nie zmienia równowagi, tylko energię aktywacji. A całkowity czas reakcji podawany jest w postaci ułamka z przereagowanego substratu najprościej mówiąc (najczęściej połowy)... I tak naprawdę nie obchodzi nas sam czas reakcji, tylko po jakiej ilości substratu reakcja osiąga połowę Vmax (czyli mierzymy stałą Michaelisa KM dla tej reakcji). Uff, mam nadzieję, że nie zrobiłem błędów... jak coś to mnie tępcie;p
  • Anonim

więc będę Cię tępić bo przeczytałam to 2 razy i ... strasznie mało klarownie :P

Ok Ale jeśli nie mam podanej stałej równowagi ( a w zadaniu chyba nie było) to nie wiele zdziałam

czyli odłożymy już to zadanie do kąta Niech pozostanie nierozwikłaną zagadką...
  • MegaEgo

wydaje mi się, że we wszystkich probówkach ostatecznie będą takie same stężenia - tyle że nie we wszystkich probówkach stan równowagi będzie osiągnięty w tym samym czasie
  • pati

orientujecie sie czy jak nie ma mnie na pierwszym terminie i posiadam zwoolnienie to przysluguje mi drugi termin?czy mam tylko 1 szanse piszac kolosa w terminie poprawki?bo to roznie bywa chyba wiec wolalabym sie upewnic,moze macie takie info?:)
  • Eve

Zawsze masz 2 terminy, jesli wazne zwolnienie przyniesiesz:)
    Nie ma odstepstw od tego naszego prawa :D
  • Q

Przypominam tylko, że kolokwium to nie egzamin i mogą być różnice jeżeli chodzi o zwolnienia.
  • Eve

>Q napisał
    >Przypominam tylko, że kolokwium to nie egzamin i mogą być
    >różnice jeżeli chodzi o zwolnienia.

Z tego, co na biotechnologii nam Radzio mowil, to jak ktos
    ma zwolnienie to przysluguja mu 2 terminy KOLOKWIUM :)
  • Nina

Hej kiedy jest II termin z enzymow dla osob ktore nie pisaly i ktore nie zaliczyly?
  • smile! :*

w piątek, 16. maja o 8.15 w sali 201 A
  • Nina

Jak bedzie cos wiadomo o wynikach z enzymow to mozecie napisac gdzie je mozna zobaczyc
  • Karolina

W USOSie są już oceny końcowe z enzymów.
  • Mysterio Wspaniały

czy ocena z pracowni nie miała podwyższać oceny z kolosa? 0_o
  • Karolina

ocena z pracowni miała stanowić chyba 1/3, a cena z kolosa 2/3 całkowitej oceny
  • Eve

Wyniki sa pod sala cwiczen 219D,
    do tego jest taka mala, urocza karteczka,
    ze II termin egzaminu z enzymologii wykl
    i regulacji metabolizmu odbedzie sie...
    20 LUTEGO (TA SOBOTA) o godz.11
    w sali 103B...
| |

Grono biotechnologii Uniwersytetu Warszawskiego. Na wydziale biologii - gdyby ktoś jakimś cud...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)