• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • żona czarlsa

Dbam bardzo o swoje zeby, mimo tego nie sa biale. Znacie jakies skuteczne i przede wszystkim BEZPIECZNE sposoby wybielania? :)
    [paski sa beeee, zeby mnie po nich szczypia, a fe ! ]
  • little black spot

Zęby szczypią?? chyba dziąsła:P Ja słyszałam że można dodawać do pasty trochę sody oczyszczonej, ale to raczej nie jest bezpieczne... prawda jest taka, że jakakolwiek próba wybielania niszczy szkliwo
  • żona czarlsa

szczypia :P :P
  • Suu

na wstepie odradzam te badziewia ktore sprzedaja w tvmarkecie...

bo to po pierwsze...nie wybiela zebow tylko emulsje ktora sie wczesniej na zeby naklada...

a co do wybielania domowymi sposobami...

jedz witaminy...duzo wapnia i jesli bardzo ci zalezy by miec naturalne biale zeby idz do dietetyka^^
    on ci powie jaki skladnik pomaga w wybielaniu zebow i w jakim pokarmie mozesz go przyjmowac...badz jeszcze jedna prostrza sprawa...sprawdz w internecie jaki skladnik w pokarmie wybiela zeby i go regularnie zazywaj...oczywiscie z umiarem...a do tego...

dobra pasta do zebow...i fluoryzacja^^
  • Madzias

Ale jesli taki jest Twoj naturalny kolor zebow, nie zmienily one barwy pod wplywem jakis czynnikow to raczej naturalne sposoby ich bardziej nie wybiela.
    Generalnie dentysci raczej odradzaja wszelkie wybielanie za pomoca paskow, emulsji itp bo to rzeczwiscie niszczy szkliwo
  • Anonim

pij dużo coca-coli:) nie będziesz miała wcale ale osobiście uważam , że lepsze byle jakie niż żadne;p
  • Anonim

Nie wiem skąd ten temat tutaj- zapraszam na grono 'stomatologia'- tam ten temat jest szerzej omówiony. Jeśli mam coś powiedzieć to ja wybielam ząbki preparatem profesjonlanym, tylko że zapłacicie za to jakieś 600zł. Ja mam to szczęście, że mój narzeczony jest dentystą :D
  • Johnny B. Goode

>"ja to qrwa wylewny jestem..." napisał
    >pij dużo coca-coli:) nie będziesz miała wcale

Picie cocacoli nie szkodzi na zęby pod warunkiem że je się myje :P

• Anonim

Mycie zębów zaraz po wypiciu coli jeszcze bardziej im zaszkodzi. Zdanie dentysty :-P
  • Johnny B. Goode

Nie mówię że od razu zaraz....; ]
  • Uśmiech losu:)

no to jasne ze nie od razu :] rozpuszczone zabki to nie jest fajne.... :]
  • Mario

niestety picie coli szkodzi nie tyle strukturzę zeba co jego szkliwiu.. nie będe się rozpisywał za bardzo na ten temat ale zeby można bezpiecznie wybielic.. nazywa się to wybielaniem nakłądkowym...oczywiście pod warunkiem ze stosuje się parę dość radykalnych metod..jak sobie życzycie opisze o co chodzi i jak można zaoszczędzić dośc znacznie kasy na profesjonalnym wybielaniu zębów :)
  • Uśmiech losu:)

jeszcze sie pytasz??!! :) jedziesz z podaniem :)
  • żona czarlsa

na czym to polega? !! :)
  • Mario

napisalem take ladne dlugie opowiadanie ale mi go nie przyjelo ..wiec bedzie w 3 czesciach ; )

1. Przygotowanie do wybielania.
    Aby poddac sie wybeilaniu nalezy posiadac wyleczone uzebienei.Nie moze ono posiadac zadnych ubytkow ani czasowych wypelnien ( opatrunkow ). Przed wybielaniem polecam wizyte u dentysty w celu sprawdzeniu stanu uzebienia oraz usunieciu kamienia nazebnego. Jest to niezbedne poniewaz zel nie wchodzi w reakcje z kamieniem tylko ze szkliwem zeba. Koszt usunieci amaienia to okolo 50PLn. Ceny jakie podaje sa cenami z maista w ktorym zyje a wiec Warszawy. Po usuneiciu kamienia robia Wam odcisk szczeki oraz rzuchwu i na jego podstawie dokonuja wykonania form silikonowych.

WAZNA UWAGA - żel wybielajacy nie wchodzi w reakcje z wypelnieme zebow wiec po wykonaniu wybielania przynajmniej u mnie nalezalo wymienic wszystkie plomby na odcien jaki uzyska sie po wybielaniu.
  • Mario

2. wybielanie wlasciwe.
    Po otrzymaniu form w zestawie dostaje sie komple 4 strzykawek zelu OPALESCENCE ktore wystarczaja max. na 8 dni wybielania przy wypelnieniu obu form. Z regoly po 3-4 dniach widac juz efekty wybielania - zeby staja sie bielsze a szkliwo gladsze. Sa do wyboru 3 rodzaje zelu o stezeniu 10% ( na noc ) 15% dla zebow z wiekszymi zabrudzeniami i 20% na dzien. Dlugosc wybielania dziennego zelem 20% to okolo 4 godzin natomiast 10% w nocy okolo 10. Majac formy w ustach nie wolno przyjmowac zadnych napojow ani jedzenia. Pomiedzy powtornym nalozeneim form powinno sie odczekac 6 godzin aby zeby "odpoczely" w tym czasie moze wystapic nadwrazliwosc zebow oraz ich krwawienie podczas mycia ( np. szczypanie o jakim wpominała nasza kolezanka ale to da sie wyleczyc - o tym czesci 3 ). Pokazdorazowym uzyciu formy nalezy ja wlozyc do czystej zimnej wody i pozniej wyczyscic delikatnie szczoteczka z pozostalosci zelu.
  • Mario

3. Efekty i konserwacja
    Koszt wybielania home made to :
    - nakladki ( okolo 300PLN wliczajac zrobienei odciskow )
    - zel 60PLN za komplet 4 strzykawek
    - czyszczenie zebow 50PLN

Dla porownania mnie kosztowalo to wraz z operacyjnym prostowaniem zebow niespelna 3000 wiec roznica jest duuuza. Koszt zabiegu wybielania ktory opisalem za posrednictwem gabinetu to okolo 800-1000PLN w Warszawie. a teraz troche o konserwacji zebow..
    Po wybielaniu ma sie nadwrazliwosc dziasel i szkliwa. Nalezy to wyleczyc stosujac pasty i plyny o duzej zawartosci flouru a w przypadku kiedy to nie pomaga nalezy wykonac zabieg flouryzacji bezposrednio w gabinecie dentystycznym. W moim przypadku wystarczylo stosowanie pasty Elmex sensitive oraz plynu o tej samej nazwie. Po 2- 3 dnaich krwawienie minelo a dziasla staly sie naturalnie rozowe. DO konserwacji zebow najlepiej uzyc pasty o podwyzszonym scieraniu np. Sensodyne whitening wraz ze szcoteka elektryczna z koncówka Oral B ProBright ( czy jaos tak ) bardzo dobrze sie sprawdza.... pozostaje jeszce jedna sprawa a mianowicie.... koszty takiego wybielanai i chodzi mi tutaj o wyzeczenia.
  • Mario

po wybieleniu zeby przez 2-3 miesiace uzyskuja swoja strukture i utrwalaja kolor. W tym czasie nei wolno przyjmowac napoi i posilkow zawierajacyh barwniki latwoprzyswajalne jak np. cola, kawa , mocna herbata czy soki np. z malin czy jezyn. U mnie dodatkowo wyeliminowano z diety marchewke bo betakaroten w moim przypadku rowniez powodowal przebarwienia. Nie wolno palic paierosow gdyz substancje smoliste z papierosow powoduja do 5 razy szybsze przebarwienia niz w normalnym przypadku. Stosujac te wyzeczenia oraz regoralnie czyszczac zeby nie trzeba bedzie dokonywac powtornego wybielania przez okres co najmniej 5-7 lat.
    I to chyba tyle jesli chodzi o samo wybielanie.. poniewaz u siebie mialem kompletna operacje uzebienia spwodowana byciem przez okres 1,5 roku weterianem moga nastapic pewne odstepstwa od rzeczywistosci ( niektore rzeczy w/w moga byc zbedne w Waszych przypadkach). Niestety nie opowiem na czym polega samo skowanie rzucwy i prostowanie zebow bo to juz bylo robione pod narkoza, obudzilem sie z pozszywanymi dziaslami :) jak sa jakies pytanka to walcie na priv albo w temacie postaram sie odpisac jesli oczywisice bede potrafil...
    pozdrawiam i zycze milego wybielania
  • Anonim

Mi mój narzeczony dał Tooth Mousse do stosowania zaraz po wybielania. Coś wspaniałego! Po samym wybielaniu są zęby tak wrażliwe, że nie można ust otworzyć, a po T.M.- wszystko przechodzi.
  • ..damn dirty doll..

mam pytanie: gdzie mozna dostać taki zel OPALESCENCE...?

moje ząbki są co prawda białe i bez kamienia, ale moja siostra męczy się z tymi wszystkimi wybielającymi pastami i innymi wynalazkami...
  • 1
  • 2
| |

Dla miłośników biologii, studentów biologii i kierunków pokrewnych, a także dla maturzystów i...

Fotki

Miejsca grona (0)