-
Anonim
Szykuję sie do tegorocznej olimpiady. Jestem na etapie wybierania tematu pracy badawczej. I proszę o radę, bo znalazłam dwa tematy i nie wiem za który się zabrać. Który będzie bardziej hmm... "atrakcyjny"; )
1) Barwniki w roślinach. Badanie i porównywanie barwników w różnych gatunkach roślin o takim samym kolorze. Badanie natężenia barwników w różnych częściach roślin.
2) Badania genetyczne muszek owocowych. Krzyżowanie, dziedziczenie cech.
Kompletnie nie wiem na który się zdecydować. Oba mi się bardzo podobają, więc postanowiłam zapytać weteranów Olimpiady o radę, który będzie bardziej atrakcyjny dla komisji; ] Z góry dziękuję za opinie :) -
Ania
muszki są dość łatwe w praktyce, tylko musisz znaleźć osobniki z rozszczepieniem cech. No i temat dość atrakcyjny.
Rozród po ok. 2-3 tygodniach, czyli szybki czas pozyskania F1.
Co do barwników, to czy dysponujesz dostępem do laboratorium? Jak chcesz mierzyć to natężenie barwników? -
Māyā η Car
Ja nie jestem przekonana czy to jest najlepszy pomysł z tymi muszkami, doświadczenie dość stereotypowe,podręcznikowe..., radziłabym wejść na forum biolog.pl a tam znaleźć olimpiadę biologiczna i temat: praca badawcza. W tym temacie wypowiada się taki chłopak, który był laureatem i naprawdę jego wskazówki są bardzo cenne. :) Powie Ci czy jest w ogóle sens zabierać sie za któryś z tych tematów. A jesli tak to jak najlepiej ujac to w tytuł :) -
Anonim
Co do laboratorium to mam dostęp bardzo dobry do takowego.:) Natężenie barwników to myślę, że sprawa będzie głównie chemiczna, ale z tym też bez problemu powinnam sobie poradzić :)
Ayaka dziękuję za radę :) Na pewno skorzystam :) -
-
Maartucha
W sumie to tez uważam, że muszki są stereotypowe i zawsze na olimpiadach jest wiele tematów dotyczących właśnie tych owadów;))
Popieram barwniki;PP
-
Anonim
-
Lina
Witam
Sa napewno tutaj gimnazjaliści zainteresowani olimpiada biologiczna. Posiadam skany testów z lat 1994-2006. Łącznie jest ich 37 (10-wojewodztwo, 4 okreg, 8 z rejonowego i 15 ze szkolnego). Testy sa uzywane. W razie pytan, prosze pisac. Cena: 15 zł. Wysylam mejlem. -
Kasia
A gdzie można znaleźć tematy prac badawczych? Czy co roku są inne? Ile do wyboru? -
Māyā η Car
Nie ma do wyboru, bo wymyślenie i odpowiednie sformułowanie tematu to 1/5 punktów za pracę ( o ile dobrze pamiętam, no w każdym bądź razie sporo).
To olimpiada, trzeba się troszkę natrudzić :) -
Kasia
Ale czy temat wymyśla się samemu, czy jest on gdzieś podany(ten obowiązujący)? -
Maartucha
Wymyśla się samemu. Następnie gromadzi sie bibliografię, prowadzi badania i to wszystko przelewa na papier (dokladnie 6str A4)
Powodzenia ja mam już to za sobą;] -
lodyarbuzowe
hm. mógłby mi ktoś doradzić skąd ściągnac arkusze OB z poprzednich lat? nie dopatrzyłam się niczego takiego na stronie olimpiady, wiem ,ze wiekszosc korzysta ze 'zbiorów' swoich nauczycieli, ale chcialam coś złapać jeszcze z poza.(: -
Māyā η Car
nie ściągniesz, bo są chronione prawami autorskimi, dlatego nie ma ich na stronie OB i nie powinno być nigdzie indziej.
Spróbuj poszukać czerwonej książeczki polecanej na stronie OB.
-
Sadza
OB jest chyba jedyną olimpiadą, której pytania objęte są prawami autorskimi. Trudno. A magiczna czerwona książeczka dostępna jest m.in. w księgarni Gandalf :
http://www.podreczniki-gandalf.pl/b... -
lodyarbuzowe
-
Ines ; *
Hej ja właśnie biore udział z olimpiadzie. Czy ktoś mogłby mi doradzić czego się uczyć, jakie zadania robić itp.? :) a jestem w 3 gim. Z góry dzieki za pomoc; D -
o.
ja brałam udział w zeszłym roku.; P przeszłam do drugiego etapu, w którym to bardzo podobało mi się pytanie o uzębienie chomika; D
O ile dobrze pamiętam, w pierwszym etapie były tylko zadania o człowieku, dostałaś wymagania prawda? Był np. układ krwionośny i trzeba było zaznaczyć kierunek przepływu krwi z tlenem, a także podpisać aortę, żyłę główną, serce itd., Było też zadanie, w którym trzeba było ustawić w odpowiedniej kolejności elementy układu pokarmowego albo ze 2-3 zadania z 4 definicjami, do których trzeba dobrać hasło. Tyle pamiętam.
Podsumowując: musisz powtarzać układy człowieka ,układy, układy i jeszcze raz układy. Budowa i funkcje - to musisz wiedzieć. Porób ćwiczenia na zaznaczanie różnych elementów budowy, zerknij do testów z zeszłych lat.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam no i życzę powodzenia!
-
Kasia
Ja też piszę olimpiadę z biologii (już w piątek).
Szukałam testów (z etapu szkolnego), ale nic nie znalazłam.
Do O.:
Trudny jest pierwszy etap? -
o.
no... zbytnio trudny nie jest. ale warto się pouczyć.
z mojej szkoły tylko ja się dostałam, bo pisało tylko koło biologiczne (czyli 5 osób...), bo nie było więcej chętnych. Każdy się boi tej biologii, ale jeżeli się przyłożyć to trudna nie jest.
Powodzenia -
Ines ; *
No ja powtarzałam troche tego człowieka więc coś tam umiem chciałam też jakieś testy porobić, no ale niestety nic takiego nie znalazłam. Może jakoś pójdzie; )