Biologia [2282]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Every flower`s perfect

chciałabym spytać na jakich uczelniach mogę znaleźć specjalizację z biologii na genetykę?bo to mnie najbardziej interesuje,tylko nie wiem,gdzie miałabym próbować.jest ktoś wogle na takich?powiecie słówko?
  • Anonim

Na biologii na Uniwersytecie łódzkim jest specjalizacja z genetyki... Ja również marzę o tej specjalizacji od dawna... Najpierw jednak musze przebrnąć przez same studia biologiczne... Pozdrawiam :)
  • Ania

Zwykle na wydziale biologii jest genetyka. Na UŚ jest.
  • Mrówek

na UMK w Toruniu też jest - mało tego, można wybrać: Zakład Genetyki lub pracownię specjalizacyjną z genetyki w Zakładzie Fizjologii i Biologii Molekularnej Roślin :-)
  • mario1983

Jezeli chcesz duzo genetyki, moze po prostu idz na biotechnologie. Masz sporo genetyki, biologii molekularnej, inzynierii genetycznej itd W sumie to zajmuje polowe studiow
  • Every flower`s perfect

chyba odświeżę troszkę temat...właśnie co do biotechnologii to nie wiem,czy to jest konkretnie to,co chcę,a mało o niej wiem.może mi ktoś z tych mających pojęcie przybliżyć mi co tam się wogle robi i co po tym się robi? (chociażby w teorii,będę wdzięczna)
  • anev

Niezłe pytanie :>
    No więc tak. Na biotechnologii uczysz się metod wykorzystywanych szeroko w biologii molekularnej i biotechnologii czyli de facto w laboratoriach molekularnych. Tematycznie chodzi o rozdzielanie białek, klonowanie ich, namnażanie wirusów, bakterii, modyfikacje i mutacje różnego rodzaju, wektory, tworzenie transgenów i tak dalej (nie mówię o transgenicznych zwierzętach :P). Jeśli zaś idzie o same metody to różne chromatografie, PCR, LCR, elektroforezy itp.
    Co robi się po.. no cóż, co się chce. Możesz oczywiście gotować mężowi posiłki i wychowywać dziatwę; > A tak serio: pracuje się w różnego rodzaju laboratoriach przy klonowaniu, tworzeniu transgenów, szczepionek, leków, badaniu zależności między białkami, chorób, wpływu różnych czynników na różne organizmy (wiem, że to ogólne, ale nie da się tego sprecyzować bo biotechnologia wchodzić może praktycznie wszędzie..) lub tworzy się broń biologiczną (albo antidotum..). Możesz też wylądować w zwyczajnym laboratorium i gapić się godzinami na krew pacjentów. Różnie to bywa, spectrum jest szerokie. Przeważnie jednak nasi absolwenci (nasi = Polacy) wyjeżdżają za granicę i robią dużą kasę przy ciekawych pracach badawczych.

Btw. genetyka jest również na UG.
  • Every flower`s perfect

ooo.dziękuję za tak szeroką odpowiedź.trochę mi to ułatwiło sprawę,bo nie byłam zbyt przekonana do biotechnologi,co wynikało z mojej niewiedzy i bzdurnych informacji gdzieś na necie.heh.a teraz widzę,że to całkiem niezły kierunek.poważnie nad tym pomyślę.wielkie dzięki :) na prawdę mi pomogłaś.super.pozdrawiam.
  • Anonim

Witam i proszę o pomoc :)

Jak opisać jakoś tak zwięźle na prezentację grupową "biochemiczne podstawy dziedziczenia grup krwi - układ AB0" ?
  • Michał

A jaka genetyka Cię interesuje... Bardziej w stronę biochemi,
    bardziej w stronę ekologii czy bardziej w stronę ewolucji? Na Uniwersytecie Warszawskim jest specjalizacja biologia molekularna i mikrobiologia (de facto genetyka bakterii). Na UJ z kolei zajmują się genetyką behawioralną i genetyką populacji. Bardzo ciekawe rzeczy... Po prostu: poszukaj w internecie konkretnych zagadnień, które Cię interesują... A potem sprawdź, z jakiej uczelni są doktorzy, którzy publikują w tych dziedzinach. W ten sposób znajdziesz na pewno to, czym chcesz się zajmować. Pozdrawiam

P.S. Studiuję na UW, a wydział biotechnologii UJ znam, bo w zeszłym roku była tam konferencja naukowa... Prezentowali też oczywiście swoje prace pracownicy UJ, stąd wiem o projektach naukowych. Generalnie też zastanów się w jakim mieście chcesz studiować... UW ma naprawdę fajne akademiki swoją drogą.

Maksym...: Trudno mówić o biochemii dziedziczenia... Musiałbyś naprawdę znać wszystkie białka jakie uczestniczą w kształtowaniu się przeciwciał itd.. Skup się na prostszych sprawach - np. ewolucja grup krwi (są ciekawe diagramy w wiki, musisz poszukać na stronach anglojęzycznych), biochemia transfuzji - czyli jak wyglądają przeciwciała i dlaczego ze sobą oddziaływują... Temat jest ciekawy i szeroki, tylko trzeba zrobić porządny konspekt, żeby wypunktować rzeczy o których chcesz mówić. Bo sam temat to za mało, żeby układać prezentację... Mam nadzieję, że pomogłem trochę.
  • Anna B

Możecie też poczytać tutaj, swoją drogą ponoć szukają genetyków do pracy, zawsze warto: http://www.gene-racja.pl
    Ja ich znalazłam przez forum - chyba byłam pierwszą :D
| |

Dla miłośników biologii, studentów biologii i kierunków pokrewnych, a także dla maturzystów i...

Fotki

Miejsca grona (0)