Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • NOname

Wiem. Przez chwilę miałem śmiały pomysł, by zaprosić kogoś do współudziału ale... po pierwsze, po co nam mądrzy obywatele, po drugie, kto by chciał słuchać?
  • wookash

tzn ja nikogo ogniem i mieczem edukować nie miał bym zamiaru, pomysł o tyle dobry że można by jakoś zaistnieć w środowisku ludzi zajmujących sie tym,a np dla mnie gdy zamierzam od października marnować kolejne lata na studiowaniu biologii mogło by zawsze jakoś poszerzyć horyzonty, pytanie tylko, kto by chciał tego słuchać?; p
  • Rafał

>szymoon napisał
    >przenoszenie genów luminescencji do wspomnianych psów,
    >rybek itp nie ma z nauką za wiele wspólnego poza samym
    >faktem ingerencji w genom. Jak kogoś fascynuje takie
    >bio-efekciarstwo jako osiągnięcie technologii to
    >współczuję

Niestety tu się mylisz. Jest to jedno z największych osiągnięć współczesnej biotechnologii (Nagroda Nobla z dziedziny chemii 2009 - http://wyborcza.pl/1,75476,5784388,... ), pozwala naukowcom nauczyć się, która część kodu genetycznego odpowiada za konkretną część ciała. Np. świecący nos świni był czystym przypadkiem. Równie dobrze mogłyby być to oczy. Ale już wiadomo, że ten kawałek DNA, gdzie "wszczepiono" gen luminescencyjnego białka odpowiada za nos. A za tym idzie oglądanie zmian w organizmie na żywo, nowe metody manipulacji genetycznych, nowe leki, nowe metody badawcze itp.
  • NOname

oj tam, mówić mu. biedny troll szukający zrozumienia.
  • ->mArCiN<-

>szymoon napisał
    >przenoszenie genów luminescencji do wspomnianych psów,
    >rybek itp nie ma z nauką za wiele wspólnego poza samym
    >faktem ingerencji w genom. Jak kogoś fascynuje takie
    >bio-efekciarstwo jako osiągnięcie technologii to
    >współczuję

Kyrie elejson, i takie komantarze mozna zobaczyc na gronie Biologia ?!?! przeciez np taka GFP to jedna z najbardziej innowatorskich i uzytecznych technik w badaniach na poziomie molekularnym...

a co do GMO... to argumenty przedstawiane przez przeciwnikow zywnosci modyfikowanej moznaby porownac do tych, ktore przytoczyla Nelly Rokita mowiac, ze bezplodnosc nie jest choroba... SMUTNE TO WSZYSTKO!
  • Anonim

biologia jak to dumnie brzmi....autor powiedzial : dosc niebezpiecznym produktom GMO.

ja mowie: STOP NIEBEZPIECZNEJ GLUPOCIE.

to tyle.
  • Baran

STOP GMO - zamieniło sięw GO BIOTECHNOLOGIA :)
    Bardzo mnie to cieszy. Myślałem że wchodząc na ten temat spotkam sie z dużą ilością postów w stylu jakie GMO jest złe, ale jestem mile zaskoczony. Szkoda tylko że takiej świadomości na temat GMO nie ma reszta społeczeństwa. Nie wydaje mi sie że nasze państwo stało by się przodownikiem w rolnictwie GMO, ale mogło by zacząć się rozwijać.

Wprowadzenie GMO może wyeliminować organizmy gorzej przystosowane. Ale ewolucja postępuje tak samo.

Podobne problemy są z energetyką. Czemu nie stosować elektrowni atomowych ?. Cały problem jest w niewiedzy. A z tego co widzę łatwiej jest straszyć, i potem zbierać fundusze od wystraszonych sponsorów.
  • NOname

GMO- ludzie się boją, bo nie mają o tym pojęcia, ot, cała rzecz...

A co do energii atomowej, mam takie zdanie: Gdyby Bóg nie chciał, byśmy korzystali z energii atomu, "E" zamieniło by się z "m" we wzorze Einsteina.
  • Anonim

W radiu pewnego niestety powszechnie znanego biznesmena z Torunia też mówią stop gmo - a to o czymś świadczy :D. Oni nie wiedzą co ten skrót znaczy, a piłują gęby, tak samo jak cała reszta co gada stop gmo. Może uważają, że walenie hektolitrów chemii na pola jest lepsze???, a może są zwolennikami nawozów naturalnych - dzięki, którym ciągle szerzą się pasożyty. W każdym bądź razie brak wiedzy, nie usprawiedliwia głupoty.
| |

Dla miłośników biologii, studentów biologii i kierunków pokrewnych, a także dla maturzystów i...

Fotki

Miejsca grona (0)