Biologia [2282]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Maciek

mógłby mi ktoś powiedzieć w jakich konkretnie komórkach i kiedy wodniczki pełnią funkcję trawienną?
    byłbym wdzięczny
  • aneczka; )*

proszę niech ktoś pomoże .
    zadanie z genetyki;
    krzyżowano świnki morskie :osobnika o sierści krótkiej i jasnej z osobnikiem o sierści długiej i ciemnej. U świnek morskich ciemna sierść i krótki włos to cechy dominujące . jakie uzyskano genotypy i fenotypy w pokoleniu F1 i F2 wiedząc, że pod względem każdej cechy osobniki były homozygotami .
    D-krótka sierść , d-długa sierść, F-sierść ciemna , f-sierść jasna. proszę o rozpisanie do F2 , dalej powinnam dać rade z krzyzówka. Bardzo prosze o pomoc .
  • Māyā η Car

DDff x ddFF

genotyp w F1: DdFf fenotyp: krótka i ciemna sierść

F2:
    DF Df dF df
    DF DDFF DDFf DdFF DdFf
    Df DDFf DDff DdFf Ddff
    dE DdFF DdFf ddFF ddFf
    df DdFf Ddff ddFf ddff

Genotypy: to juz sobie wypisz :P
    fenotypy: 9(krótka i ciemna):3(krótka i jasna):3(długa i ciemna):1(długa i jasna sierść)
    9 : 3: 3 :1
  • Bogini Parasoli

Ciekawi mnie czy któreś z Was zna jakąś stronę z dobrymi arkuszami egzaminacyjnymi (tylko nie operonowski ani dawne matury)?
  • Anonim

Jakbyście potrzebowali pomocy w zadaniach z biologii:
    http://www.zaliczaj.pl/
    Rozwiązujemy za free :) Zapraszamy :)
  • Natalia

Hej
    czy byłby ktoś zainteresowany napisaniem pracy na kilka stron na poniedziałek wieczór na poziomie liceum temat "Budowa neuronów, czyli: 1. klasyfikacja neuronów ze względu na ich kształt 2. co to są synapsy? 3. Dlaczego neuron przewodzi impulsy ?
    oczywiście odpłatnie, pytania na priv
    pozdrawiam
  • AGA GAG

KTÓRY Z NAUKOWCÓW NAPISAŁ;
    1.,,BŁONA KOMÓRKOWA ODDZIELA WNĘTRZE KOMÓRKI OD ŚRODOWISKA ZEWNĘTRZNEGO"
    2.,,W TKANCE ŁĄCZNEJ ZWYKLE WIELE MIEJSCA ZAJMUJE SUBSTANCJA MIĘDZYKOMÓRKOWA
    3.,,UKŁAD ODDECHOWY SSAKÓW TWORZĄ DROGI ODDECHOWE ORAZ PŁUCA"
    4,,GEN JEST PODSTAWOWĄ JEDNOSTKĄ DZIEDZICZNOŚCI"

PROSZĘ O POMOC.
  • Łukaszontko

ŚWIETNE PRZYGOTOWANIE DO MATURY Z BIOLOGII

Mam do zaoferowania zbiór testów maturalnych Z KOMENTARZAMI własnego autorstwa, dzięki którym doskonale przygotujesz się do egzaminu maturalnego z biologii. Książka pozwala na kompleksową powtórkę materiału z zakresu biologii oraz UCZY ROZWIĄZYWAĆ ZADANIA MATURALNE.

Od wielu lat przygotowuję młodzież do egzaminu maturalnego z Biologii, a niniejsza książka jest zbiorem własnych materiałów i zadań maturalnych.
    Największą trudnością wśród maturzystów okazuje się brak umiejętnego i konkretnego odpowiadania na pytania na maturze. Moja książka uczy, w jaki sposób treściwie udzielić na nie odpowiedzi oraz "podejść" do każdego zadania.
    Atutem książki są KOMENTARZE DO ZADAŃ, w których udzielam wskazówek oraz wyjaśniam cel zadania. Ponadto stanowią one szybkie repetytorium materiału.

Dodatkowym plusem jest także osobny rozdział poświęcony ZADANIOM PROBLEMOWYM - czyli szkolenie umiejętności stawiania problemów badawczych, hipotez i wniosków.

Zachęcam do zakupu mojej książki, która jest doskonałą inwestycją w świetnie zdaną maturę z biologii.
    Zapraszam na stronę internetową:

https://sites.google.com/site/biolo...

• Little Monster

Zastanawiam się jak to jest z nieantagonistycznymi zależnościami bo gdzie nie próbuje znaleźć to jest inaczej... Nieantagonistyczne zależności dzielą się na:
    -mutualizm
    -symbiozę
    - mikoryzę
    -helotyzm
    -komensalizm
    -protokooperację
    Czy to jest tak że np. symbioza dzieli się na mikoryzę i helotyzm ? Czy jest coś czego nie wymieniłam? Pomóżcie! Proszę!!
| |

Dla miłośników biologii, studentów biologii i kierunków pokrewnych, a także dla maturzystów i...

Fotki

Miejsca grona (0)