bieganie [3835]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • silesiamarathon

Treningi pod okiem fachowca

Nieważny śnieg i mróz, ani nawet tropikalne upały. O każdej porze roku na parkowych i leśnych ścieżkach spotkać można pasjonatów biegania, najprostszego i dostępnego praktycznie dla każdego z nas sportu. Lecz tylko ci, którzy się z nim naprawdę zetknęli wiedzą, ile na początku wymaga wysiłku i konsekwencji, by stać się prawdziwą przyjemnością i sposobem na życie. Nie każdy rozpoczynający przygodę z bieganiem wie, jak się do tego zabrać, aby przygotowania odniosły pożądany skutek, już na wstępie nie zniechęciły, a co gorsza nie zaszkodziły.
    Fundacja Silesia Proactive wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wszystkich zainteresowanych zaprasza na wspólne treningi. Dla początkujących są one okazją do zapoznania się z przygotowaniami teoretycznymi umożliwiającymi rozpoczęcie najprostszych przebieżek. Dla bardziej wtajemniczonych to doskonała okazja do regularnych spotkań i wymiany doświadczeń. Spotkania odbywają się dwa razy w tygodniu w Katowicach. W każdy czwartek o godz. 19.00 uczestnicy zbierają się przy pomniku Powstańców Śląskich, co sobotą o godz. 9.00 w Dolinie Trzech Stawów na parkingu od ul. Francuskiej. Zawodnicy zapoznają się z propozycją szczegółowo przygotowanego planu treningowego uwzględniającego różne stany zaawansowania biegaczy. Trener pomoże odpowiednio dobrać program działań rozciągających, siłowych i praktycznych pod kątem możliwości każdego z uczestników.
    Najważniejsze jest wyjście na trening, z tym jest najwięcej problemów. Ta jedna decyzja poparta wytrwałością odmieniła życie niejednego biegacza. Z każdym dniem jest coraz łatwiej. Solidne, trwałe przygotowanie i regularne treningi pod okiem fachowca już po krótkim czasie pozwolą zamiast potu zalewającego oczy delektować się pięknem krajobrazu podczas biegu. Udział w treningach potrafi doskonale przygotować każdego zawodnika do startu, a rzadko się zdarza, aby udział w zawodach był zarazem początkiem i końcem jego sportowych doświadczeń.
  • Anonim

szukam planu treningowego dla poczatkujacych...

biegalam kiedys, ale krotko, chce zaczac biegac wedlug planu, bo tak mi latwiej o mobilizacje. moj chlopak mnie trenowac nie chce, to szukam w necie.

ktos mi polecil plany Krola, ale nie moge znalezc, moze ktos z Was posiada cos interesujacego?
  • Anonim

Justynka, a może zacznij od planu uniwersalnego: 4 razy w tygodniu; 1 trening na tempo, 1 długie wybieganie i 2 treningi średnie, np. po 5-10 km truchtem.

Jeśli jednak miałaś dłuższa przerwę, to pierwszy tydzień pobiegaj sobie całkiem na luzie. Zobaczysz, jak ci się będzie biegało i jaki plan wybrać.
  • Anonim

Mialam bardzo duzo przerwe Asiu, wiec to musi byc cos mega light :P Ale zrobie tak jak mowisz, pobiegam na luzie, zobacze ile w ogole jestem w stanie biec.
  • Anonim

Więc odpuść sobie bieganie na tempo. Na początek pobiegaj 3xtydzień po 2-3 km w tempie truchtu. Jeśli będzie Ci dobrze szło, to pomyślimy, co dalej.
  • Maciej Pospieszyński

Cześć, własnie wróciłem do biegania po nie ukrywam bardzo długiej przerwie, kiedyś biegałem do 10km i nie sprawiało mi to problemu. Zacząłem od 10 min biegów 3-4 razy w tygodniu, czy uważacie że stopniowe wydłużanie trasy będzie dobrym rozwiązaniem ? marszobieg jakoś do mnie nie trafia bo nie lubie chodzić za bardzo i mam wrażenie po takim treningu że więcej chodzę niż biegam a tak to przynajmniej wiem że przebiegłem 10min.
  • exkomandor kowboj inż. ironman

Tak, wydaje mi się, że na początku warto wydłużać biegi, aż wrócisz do momentu w którym możesz przebiec 10 km, wtedy w zależności co chcesz robić podejmujesz jakiś trening specjalistyczny.
  • Maciej Pospieszyński

mysle że trening specjalistyczny to nie koniecznie, wróciłem do biegania bo chce poprawić kondycje i nieco kg zrzucić bo ostatnie kilka lat sie mało ruszałem.
  • Anonim

Zaczynam :) Z miesiąc temu pobiegłam pierwszy raz od roku.. Wczoraj był kolejny raz. A jutro już trzeci! I tym razem regularnie... a co! Ale w razie czego będziecie trzymać kciuki, bym nie rzuciła postanowienia?; P
  • Krzysiek F

Witam wszystkich biegających ! :)

Mam nadzieję, że uda mi się trochę odświeżyć temat, powyciągać trochę informacji i podzielić się swoim doświadczeniem.

Biegam od dwóch tygodni. Zanim zabrałem się do "roboty", sporo czytałem. Na trenujmadrze.pl, a także na wielu forach (najpierw przeglądałem strony poświęcone tematyce, potem szukałem opinii biegających) pisali o utrzymaniu prawidłowego pulsu podczas biegu - że dzięki temu lepiej spala się tłuszcz. Czy ktoś z Was, dłużej biegających, zna zjawisko i mógłby coś na ten temat napisać ?
  • mir123bych

dużo przydatnych informacji dla początkujących biegaczy, można znaleźć na tej stronce http://trenujmadrze.pl/
  • psotnik ~ •̪̀●

fajna strona, trochę biegam i myślałem, że wiem już wszystko, a jednak nie :D.. stronka dedykowana jest dla początkujących jak i dla zaawansowanych biegaczy. dobra robota.
  • małgoś

takie ciekawe kompendium, zwłaszcza "błędy najczęściej popełniane" :)
  • psotnik ~ •̪̀●

Nom, w tym dziale ostatnio najdłużej siedziałem. Człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy ile można wycisnąć z treningu, oczywiście tego dobrze przeprowadzonego!; p