bieganie [3835]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witam

Ja mam najczęściej 150/90 do 160/100

Niestety nie robię nic w kierunku leczenia :P

Biegam sporadycznie, moje treningi bardziej podchodzą pod kulturystykę.

Zastanawialiście się może nad powodem dlaczego jest nadciśnienie?

(może po pół roku odświeży się trochę temat :P)
  • Anonim

Ja miałem po stress test 121/61 i tętno 61
  • EDYTA

Zazwyczaj ludzie młodzi mają niższe ciśnienie poniżej normy 120/80.
    Ciśnienie przekraczające wartość 140/90 jest juz patologiczne. Jeśli wlaśnie takie ciśnienie powyżej 140/90 komuś wyszło to zaleciła bym zmierzenia ciśnienia po kilku dniach. Jeśli by się utrzymywało to wtedy jak najbardziej w domu przydał by się ciśnieniomierz nadgarstkowy. Zapobiegawczo zastosowanie diety małotłuszczowej i ruch, ale też napewno wybranie się do specjalisty.
  • Filip R

Wszyscy macie trochę racji, ale żeby wyklarować, bo też to miałem:
    Ciśnienie książkowe to 120/70-80, najbardziej optymalne ze względu na mechanikę układu krwionośnego homo sapiens 115/80. Jeżeli ktoś ma ciśnienie górne spoczynkowe powyżej 140 przed wiekiem 40 lat to znaczy że znaczy zmienić trochę nawyki.

Przede wszystkim:
    - bieganie jako forma aktywności szerokiej grupy mięśniowej jest dobre dla serca, tym bardziej, że najczęściej jest poprzedzone rozgrzewką. Na ciśnienie źle wpływają sporty siłowe, bo wymuszają bardzo szybkie zmiany ciśnienia krwi, co później objawia się podwyższonym ciśnieniem (mechanizm obronny organizmu) i/lub arytmią
    - na obniżenie ciśnienia może dobrze wpłynąć każdy trening kardio, tzn. taki który wprowadzi serce na najlepsze obroty, tj. ok. 70-80% MHR (MHR- maximum heart rate - maksymalne tętno obliczone z wzoru MHR=220-wiek pacjenta). Ogólnie chodzi o to, żeby do treningu się rozgrzać - jeśli wstaniemy rano i od razu zaczniemy wysiłek który zwiększy tętno np. z 60 do 120, to źle na nas wpłynie.
    Ponadto sauna ma bardzo dobry wpływ na stan układu krwionośnego (i nie tylko).
    - na podwyższenie ciśnienia może wpływać zła dieta (ogólnie spożywanie śmieci zamiast normalnych regularnych posiłków), a także zbyt intensywny trening (bez odpowiedniej suplementacji) bo powoduje niedobór żelaza we krwi, o nadużywaniu alkoholu już nie wspominając.

Jeśli zaś chodzi o ciśnienie biegaczy, to może ono być najróżniejsze, ale z tendencją do niskiego rozkurczowego i dużej różnicy między skurczowym a rozkurczowym, natomiast tętno spoczynkowe przy bardzo intensywnym treningu kardio może osiągać bardzo niskie wartości (mój przykład - pół roku ścigania się z autobusami po warszawie rowerem szosowym - 3x40km tygodniowo - i teraz spoczynkowe mam na poziomie 50-60 bpm).

Jeśli ktoś jest bardzo zatroskany własnym ciśnieniem/ tętnem polecam zakup pulsometru (przyzwoite modele -60pln) ew. regularny pomiar ciśnienia (można przeprowadzić za free w szpitalu, ew. ciśnieniomierz automat nadgarstkowy to wydatek ok. 180 pln), pomoże to wybadać ewentualne zmiany i skorelować je ze zmianą w stylu życia, trenowania, odżywiania (prowadzenie dzienniczka będzie dobrym rozpoczęciem ew. wizyty u kardiologa). Pulsometr, szczególnie taki z pasem piersiowym nie dość, że pokaże nam wartość tętna, to podpowie na bieżąco jaki jego poziom utrzymywać, żeby np. przeprowadzać efektywne aeroby.

A jeżeli chodzi o alkohol to dwie lampki czerwonego wina tygodniowo na pewno nie zaszkodzą, a nawet pomogą poprawić stan układu krwionośnego.

Mam nadzieję, że mniej więcej wyjaśniłem. Pozdro i zdrowego serduszka, bo poza kolanami to najważniejsze co potrzeba biegaczom i kardiowcom.
  • Patryk Patryk

Witam, mam 21 lat, też miałem mały problem z wysokim ciśnieniem. W porywach sięgało 180/110. Już wyjaśniam z jakiego powodu takie nadciśnienie. Chodziłem na siłownię, całą Zimę, trenując typowo wysyłkowo (spore obciążenia, i oczywiście odżywki typu białko kreatyna). Większość ludzi ćwiczących na siłowni ma nadciśnienie nawet o tym nie wiedząc. Dowiadują się przypadkowo. Jakie są skutki nadciśnienia wiemy, i już wiadomo dlaczego byli kulturyści i ludzie którzy ćwiczyli intensywnie na siłowni, w późniejszym okresie życia mają takie problemy ze zdrowiem. Jak zwalczać takie nadciśnienie? Właśnie bieganiem. Ja po każdym treningu dodałem cykl biegania 20 min. Efekty piorunujące. Już po tygodniu ciśnienie stałe 120/80. Granicą górną ciśnienia dla zdrowego człowieka dorosłego jest 140/90, powyżej mamy do czynienia z nadciśnieniem. Jednak granicą dla ludzi w moim wieku, (jak wspominałem 21 lat, 76 kg, 180 cm.) jest 135/85. Więc aby nie nabawić się nadciśnienia przez sporty siłowe chociażby, należy dobrze się wypocić na każdym treningu. Polecałbym również magnez, który reguluje pracę serca i ciśnienie. Jego niedobór też prowadzi do takich dolegliwości. Ponad to w aptece możecie kupić naturalne suplementy wspierające system krwionośny. I jeszcze jedno, w moim przypadku bardzo negatywny wpływ na krążenie miały papierosy, podnoszą momentalnie ciśnienie, i mogą na dłuższą metę powodować naprawdę poważne problemy. Sumując, polecam bieganie, samo w sobie jako sport, lub jako dodatek do innych dyscyplin. Pozdrawiam
  • Bad Boy!!!

To moze ja podziele sie wiedza,ktora posiadlem od profesjonalnego trenera kolarskiego. Zajmuje sie glownie dyscyplinami wytrzymalosciowymi.

Podrecznikowe cisnienie to 120/80 jak wszyscy wiemy. Z tego co czzytam kazdy z was podaje bardzo rozne wartosci i nie ma w tym nic dziwnego. Kazdy z nas jest inny poza tym trzeba brac pod uwage dokladnosc pomiaru. Zeby mial jakis sens wszystko musi byc odpowiednio zorganizowane (zezro stresu przed wizyta u lekarza,odpowiednie sprzet,pora dnie itd.).

Jezeli chodzi o bieganie to ciznienie zawodnika w ciagu dnia mze byc trochen nizsze w wyniku pracy nad miesniem sercowym. Moze byc odrobine powiekszony i przede wsystkim jest przyzwyczajony do o wiele wiekszych obciazen wiec wykonuje mniej uderzen niz serce czlowieka,ktory nie trenuje jednoczesnie pompujac podobna ilosc krwi. Nie chce was demotywowac,ale ,zeby osiagnac taki efekt potrzeba kilku ladnych lat cwiczen wiec w wiekszosci przypadkow "dziwne" cisnienie jest kwestia zbieku okolicznosci :P

Jezeli chodzi o nadcisnienie...niesie ono za soba wiele charakterystycznych objawow wiec jezeli macie jakies watpliwosci powinniscie obserwowac swoj organizm (bole glowy,ciagle zmeczeni.sennosc,problemy z koncentracja,bole w okolicy klatki persiowej itd).