bieganie [3835]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Groobaz

Jakie macie ciśnienie krwi? W spoczynku i podczas wysiłku.

Niedawno byłem oddać krew i przy okazji mierzyli mi ciśnienie, wyszło 100/150 w spoczynku. To normalne u sportowców? Mam 21 lat i biegam od roku, zastanawiam czy nie iść z tym do lekarza ale chyba za młody jestem na nadciśnienie ...
  • Anonim

Z tego co wiem to bieganie raczej obniża ciśnienie krwi, a nie je podwyższa. To jedna z zalet. Więc pewnie miałeś już takie wcześniej. Czy nie??;> Mi tam się chyba obniżyło. Sama byłam kiedyś blisko nadciśnienia, a teraz mam w sumie ciągle 90/120. Niżej jakoś nie chce mi zejść.:P
  • Anonim

JA MAM CZASAMI 60/90;p
  • Groobaz

Kiedyś faktycznie miałem niższe niż norma, może to przez zimowe lenistwo :)
  • Pan Prezes Belowski.

50/110 mialem wczoraj :P
  • Anonim

A ja dzisiaj mierzyłem i mam 136/65 w spoczynku... strasznie dziwne.
  • Anonim

dzis na badaniach 115/80 ...
  • Ihasia

a ja sie zastanaiałam skąd u mnie te 90/60 =P choć ostanio było aż 105/75
  • Anonim

Ja mam 120/60 ale za to tętno 58
  • rrrrrrrrrrrrrrrrrr

No może ja się wypowiem. Chociaż mam dopiero 16 lat to od roku lecze się na nadciśnienie. Kardiolog powiedział mi, że bieganie nie jest wskazane przy tego typu chorobie. Ja po bieganiu ciśnienie mam wysokie bo okolo 100/160. Jesto to dużo jednak już po 10 minutach po bieganiu wraca do normy i wtedy czuję się naprawde super!!! Oczywiście nie zachęcam do naśladowania mnie. Ponieważ jakie mogą być skutki wysokiego ciśnienia to chyba wiecie.
  • Groobaz

A ja myślałem że to ja za młody na choroby układu ciśnienia. A jakie masz tętno? Miałem niedawno okazje znów zmierzyć ciśnienie i tym razem wyszło 155/75, a tętno 52 wszystko w spoczynku.

Myślisz Michale że powinienem iść z tym do kardiologa?
  • rrrrrrrrrrrrrrrrrr

z tego co się orientuje to ciśnienie które podałeś jest podwyższone. Nie jestem lekarzem ale myślę, że powinien cię zbadać lekarz. Zleci, ci pewnie tak jak w moim wypadku serię badań typu: pobranie krwi, mocz, ekg, echo serca i badanie dna oka. U mnie jeszcze doszło usg nerek ale to już pewnie jak sobie lekarz zażyczy. Ale jak najbardziej zapisz się do jakiegoś kardiologa i bd miał pewność. Bo lepiej zapobiegać niż leczyć
  • Daria

>Groobaz napisał
    >A ja myślałem że to ja za młody na choroby układu
    >ciśnienia. A jakie masz tętno? Miałem niedawno okazje
    >znów zmierzyć ciśnienie i tym razem wyszło 155/75, a
    >tętno 52 wszystko w spoczynku.
    >

Moze nie jest co cisnienie idealne, ale nie ma cie czym martwic. Nadcisnienie stwierdza sie, gdy cisnienie tzw. dolne jest ok. 100 (czyli np. 160/100). I to tez musi byc ono takie przez pewien czas, a nie tylko jednorazowo.
    Tak jak powiedzial juz kolega, bieganie przy nadcisnieniu nie jest zbyt dobrym pomyslem, chociaz zdanie na ten temat wsrod lekarzy jest podzielone. Sama takze mam nadcisnienie i za kazdym razem bedac u lekarza dowiaduje sie czegos nowego; ]

• rrrrrrrrrrrrrrrrrr

hehe. Masz racje. Bo bardzo dużo zależy do jakiego lekarza się pójdzie. Na początku chodziłem do kardiologa który powiedział, że bieganie jest dopuszczalnym a nawet wskazanym sportem u osoby z nadciśnieniem. Zaś ten do którego chodzę teraz. Kategorycznie zabrania mi biegania. No ale ludzie... Jak można nie biegać
  • Anonim

Mi też się wydaje że u biegaczy ciśnienie jest niższe; ) Ostatnio miałam badania na prawko i mi lekarz powiedziała że mam bardzi niskie ciśnienie; )
  • rrrrrrrrrrrrrrrrrr

Znaczy jest to bardzo możliwe, że biegacze mają niższe ciśnienie. Jednak osoby z nadciśnieniem jednak nie powinny się za bardzo przemęczać. Bo bieganie to wysiłek a każdy wysiłek podnosi ciśnienie. Dlatego w każdym razie wszystko jest dla ludzi. Ja się ograniczyłem z bieganiem do 20 minut bo jednak w wieku 17 czy 18 lat nie chciał bym mieć ataku serca. Takie jest moje spostrzeżenie.
  • rrrrrrrrrrrrrrrrrr

Słuchajcie. napiszę coś co uspokoi wszystkie osoby z nadciśnieniem. Spokojnie mozemy biegać. I to że bieganie obniża ciśnienie to prawda. Najlepiej zaopatrzyć się w taki nadgarstkowy aparat do mierzenia tętna. WAŻNE. Należy biegać równo przy tętnie 130.
  • Daria

hmm.. A czemu akurat 130?

I wogole ile to kosztuje?
  • Polcia

u mnie to zalezy od pogody albo obydwa ponizej setki (np 90/60 i puls jakies 78) albo elegancko jakies 140/80 i puls ok 60 ale od zawsze miałam takie skoki i nie mamzadnych lekow na to
  • rrrrrrrrrrrrrrrrrr

130 dal tego, że jest to granica nie obciążająca serca
  • 1
  • 2