bieganie [3835]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • thorsten

no jesli jestesmy przy pracy serca to raczej fizjologia bedzie; oP anatomia to nauka o budowie, nie o funkcjonowaniu.
  • Forest

hehe jak zwal tak zwal jedno sie wiaze z drugim :D
  • Anonim

>(L) Mati (L) <-- buahahaha napisał
    >a jadasz coś słodkiego po bieganiu? Ja mam tak ze
    >jak zjem jakiegoś batona po wysiłku to od razu
    >kima bo czekolada to "brzydkie cukry" cukry trafiaja do
    >krwi, razem z nimi insulina, a po insulinie melatonina
    >która chce cię zaciągnąć do
    >łóżka :) Nie jestem pewien czy możliwa
    >jest taka opcja ze w trakcie wysiłku pobierasz tyle
    >energii z cukrów we krwi (duzo insuliny produkujesz)
    >że i bez batonów jesteś senny. spróbuj
    >poeksperymentować z wolniejszym bieganiem (mniejszym
    >wysiłkiem) lub skróceniem dystansu. Jeżeli
    >nic nie bedziesz mogł na tą senność
    >poradzić to chyba powinieneś pogadać z
    >jakimś lekarzem od sportu, od biedy z jakims znajomym z
    >AWF'u, bo my tu fachowcami od fizjologi raczej nie
    >jesteśmy :)

Hej;] Jesli chodzi o Twoja opcje to wydaje mi sie ze jest trafna - bo organizm czerpie energie z cukrow - czyli weglowodanow od ok. 2 min umiarkowanego biegu do ok. 30 min. a potem jego ilosć jako zrodło energii zminiejsza sie na korzysc tłuszczy, które stają sie jednym z głównych substratów energetycznych. Ale to co bierze udział w produkcji energii podczas wysiłku zależy przede wszystkim od jego rodzaju:zawsze na początku sa to fosfokreatyna i glikogen zgromadzone w mięsniach, następnie węglowodany i tłuszcze. Zatem czas trwania wysiłku i jego tempo mają zasadniczą role w tym, który z powyższych substratów bedzie wykorzystywany ako głwne źródłoi energii.
    Pozdrawiam;]
  • al

Może pozwolę sobie uszeregować odrobinę to, co powiedziałaś: po pierwsze to, co zostaje wykorzystane jako główne źródło energii jest uzależnione od diety.
    Po drugie tłuszcze same się nie spalą. Redukcja tłuszczy jest uzależniona od białka - to z niego "wyciągana" jest glokoza niezbędna do syntezy z tłuszczami. Przy długotrwałym wysiłku zwiększa się zużycie białek tkankowych (i regulacyjnych)a niedostateczna podaż białka może prowadzić do ujemnego bilansu azotowego, powodując m.in. uczucie zmęczenia.

Ponadto, jeśli mówimy o tłuszczach, to chciałbym uprzejmie zwrócić uwagę, że ostatnio dosyć dużą popularność zyskują triacyloglicerole średniołańcuchowe, otrzymywane w wyniku enzymatycznej interestryfikacji. Charakteryzują się bardzo szybkim, porównywalnym z węglowodanami, wchłanianiem i szybkim zużywaniem tylko do wytworzenia energii. Ponadto przeciwdziałają one syntezie cholesterolu.

Uczucie senności może faktycznie brać się z zachwiania gospodarki węglowodanowej. Ja myślę, że nie bez znaczenia jesy uwaga Dymka o regeneracji - trzeba dać organizmowi chwilę do przywyknięcia do "nowych warunków". Mnie zawsze zwracano uwagę na minerały(!!!) - na miejscu autora wątku wypiłbym po bieganiu 500 ml izotoników - np Isostar w proszku.

To tyle. Wizyta u lekarza sportowego nigdy jeszcze nie zaszkodziła nikomu. Nie chcę mówić o pesymistycznych uwarunkowaniach Twoich dolegliwości, ale profilaktycznie wykonałbym sobie EKG.

Pozdrawiam!
  • Forest

alberto rzadzisz :D

i ten ktos wyzej tez
    dobrze to ujeliscie :D ale pewnie dla niektorych to fantazja te pojecia
  • Anonim

Wazne jest tez dostarczenie po treningu weglowodanow i mineralow,ktore podczas biegania wypocimy; ) a dieta najlepsza na lato to dieta redukcyjna co by odslonic piekny kaloryferek ( :
  • al

>Mobel napisał
    >Wazne jest tez dostarczenie po treningu weglowodanow i
    >mineralow,ktore podczas biegania wypocimy; ) a dieta
    >najlepsza na lato to dieta redukcyjna co by odslonic piekny
    >kaloryferek ( :

Niekiedy jestem, jako Wasz starszy kolega, mocno zaniepokojony wypowiedziami dotyczącymi diet, cwiczeń, suplementacji, itp.

Mobel -> jeśli piszesz o diecie redukcyjnej, to dostarczanie węglowodanów po treningu w pewnym sensie jest z nią sprzeczne...

Nie wariujcie z tymi dietami - po prostu odżywiajcie się zdrowo, a produkty bilansujcie. Masz dopiero 20 lat i wciąż się rozwijasz, więc dieta redukcyjna w Twoim przypadku jest raczej niewskazana - w szczególności, że nie jesteś otyły...

Na lato najlepsze są warzywa!!!; -)

• Anonim

wcale nie, a warzywa maja wysoki IG; ] a co do diety redukcyjnej to na wakacje jest jak najbardziej wskazana a po treningu i przed spokojnie mozna pozwolic sobie na troszke wieksza dawke wegli; ] na lato najlepsza jest woda :) i serek wiejski z truskawkami; )
  • Anonim

tzn niektore warzywa oczywiscie np buraki ale rewelacyjne sa warzywa straczkowe.
  • M@TRIX

ja muszę usiąść do kompa i odpalić muze :P
  • polajt

idzcie wy kurwa wszyscy spac :D
  • Anonim

>G-3 napisał
    >Nie wiem czemu ale po dłuższym bieganiu, kiedy
    >się bardzo zmecze, bardzo chce mi sie spac. kiedy
    >wracam z biegania rano poprostu MUSZE isc w kime z 2 gdz.
    >Ktoś wie co jest??

cos jest nie tak z krazeniem, pan doktor konieczny.
    po bieganiu przez wiele godzin mala zolta kopareczka sie wlacza, w zdrowym organizmie przynajmniej.
  • Piotr Młyńczyk

Hmm. Senność nie jest niczym nienormalnym przynajmniej w początkowym okresie biegania. Białko nie łączy się z tłuszczami i nie wyciąga się z białka gluzkozy. To jakies astronomiczne niedomówienie. Tak jak ktos wczesniej powiedział , rzez 2 minuty wysiłku komórki mięścniowe zuzywaja gluzkozę i ATP zgromadzone w nich samych, potem (do 30 minut) zuzywany jest glikogen ( po przekształceniu w glukozę przy pomocy glukagonu - hormon trzustkowy, antagonista insuliny) zgromadzony w miesniach oraz w wątrobie. Po 30 minutach do teoretycznej nieskonczonosci, spalany jest tłuszcz który rownierz jest przekształcany w glukozę. Przy niedoborach (zwłaszcza białka) w diecie , organizm zostawiajac najwyzsze energetycznie rezerwy ( tłuszcze) zaczyna spalac białko tkankowe z mięśni. Głupi ten organizm. Dlatego najefekywniejszym sposobem pozbycia się tłuszczyku, jest dieta wysokobiałkowa, połączon z jak najdłuzszym bieganiem. Tempo praktycznie nie ma znaczenia, ale tętno jest niezwykle wazne. Do cwiczen typu fatburning zaleca sie srednie tętno ok 130-140 uderzen na minute w zaleznosci od wieku. Maksymalne bezpieczne przy wysilku tetno to 220 - wiek. czyli dla dwudziestolatka - 200. Wtedy oczywiscie zuzycie energetyczne jest najwieksze, ale wysilku nie da sie prowadzic długo , bo idzie zemdleć po prostu :D. Dlatego mniej wiecej godzinny bieg przy tetnie 160 codziennie - nie da się nie schudnąć :D Ja jak na razie 14 kg od 2 miesiecy. A po bieganiu czuje sie fantastycznie !
  • l i l o

nigdy nie czulam sie senna po bieganiu , jest to dosc dziwny stan . no chyba ze wystepuje jakies 3 godizny po bieganiu. ja roweniez uwielbiam ten rodzaj aktywnosci. wzmacnia nie tylko cialo , ale i ducha.
  • Sasza

jak to glukoza ma być wyciągana z białka? przecież glukoza to cukier;p
  • Piotr Młyńczyk

Tak, ale w wyniku procesów biochemicznych nasz organizm umie przekształcic białka w glukozę.
  • Marta Oczko

nie rozumiem dlaczego co deuga osoba nie pisze odpowiedzi na pytanie tylko dopisuje swoje "a ja nie czuje sie senny" co to wnosi do tematu i daje ludziom szukajacym rady?