- 1
- 2
-
Anonim
jak uważacie, czy istnieje samodzielny język chorwacki? czy można mu przyznac status języka? jak to wygląda z waszego punktu widzenia? -
boska renia
chorwacki czy bośniacki?
bośniacki istnieje, przynajmniej na targu w Sarajewie, gdzie można dostać kilkutomową "historię języka bośniackiego";) -
Pati
Bośniacki istnieje jak najbardziej. Przynajmniej moi przyjaciele z Bośni tak twierdz a. To jest generalnie język chorwacki z wieloma turcyzmami. Kultura i klimacik są napewno różne od chorwackich. -
Anonim
Chorwacki istnieje bardziej w checiach i motywacjach Chorwatow bo oni za wszelka cene chca oderwania od dawnego serbsko-chorwackiego. Tylko chyba nie do konca ma to odwzorowanie w faktycznym nowym jezyku. A Ty jak uwazasz? -
-
mimbi
No wedlug mnie istnieje i bosniacki, ktory wyksztalcil sie samoistnie i chorwacki - do wyksztalcenia ktorego dazyli Chorwaci. Pojedz do Dubrownika i zacznij mowic dakavica, udadza, ze Ciebie nie rozumieja. -
Anonim
oczywiście chodziło mi o bośniacki, ale przy okazji sytuacja chorwackiego jest też ciekawa...
greska, oprostite -
Anonim
moim zdaniem chorwacki różni się od serbskiego w zakresie leksyki i nieznacznie w zakresie konstrukcji gramatycznych ( w serbskim konstrukcja da, czy tworzenie czasu przyszłego).
czy jesli uznajemy bosniacki za samodzielny język, nie musimy przyznac istnienia także czarnogórskiego?
tu kwestia staje sie coraz bardziej zawikłana... -
Bojan
język serbsko-chorwacki to ten sam język, tylko że serbowie nazywają go serbskim, a chorwaci chorwackim!! -
boska renia
no w sumie, to w okolicach krakowa mówią nie po polsku. Bo jak można mówić "wychodzę na pole" mając na myśli "na zewnątrz"?? A znacie podpoznańską mowę? to to wogóle nie jest język, to jakaś deformacja ludzkiej mowy!;P -
Anonim
czytajcie
roznice w angielskim (polnoc, polodnie) czy w polskim (slask, wawa) czy chocby anglia a Usa sa nieporownywalnie wieksze niz serbski/chorwacki.
jak bylem maly i jezdzilem do chorwacji to mowilem po serbsku (5 lat zylem w belgradzie). chorwaci mysleli ze jestem chorwatem. czasem akcent tlumaczylem pobytem w polsce i tyle.
zeby bylo jasne: nie ma naukowego, matematycznego sposobu na okreslenie kiedy zaczyna sie nowy jezyk. ale rozdzielanie serbsko-chorwackiego na serbski, chorwacki i bosniacki (czyli muzlumanska wersje tego samego) to tylko i wylacznie sprawa polityczna.
dom po serbsku to "kuća" a po chorwacku "dom". ale juz gospodyni to po serbsku z chorwackiego "domaćica" a w chorwackim z serbskiego "kućanica"... takie to sa roznice...
serbski od chorwackiego oprocz akcentu rozni sie w 2-3%! bosniacki nawet mniej
pzdr -
Anonim
i jeszcze jedno. prawdziwy chorwacki istnieje. to tak zwany "zagorski". mowi nim niewielu ludzi pod Zagrzebiem. -
Grono.Net
Poza tym język którym posługują się np mieszkańcy Zagrzebia jest bliższy temu z Belgradu niż np z Dubrovnika czy Liki. -
Anonim
kumple chorwaci mowili ze tuz po wojnie nie mogli zrozumiec wlasnej chorwackiej telewizji, takie nowe chorwackie slowa wymyslali w ich TV... -
mimbi
Pytanie pozostaje kto te nowe slowa wymyslal, bo to, ze po wojnie Chorwaci odcieli sie od Serbow to szczera prawda. Zawsze byly przeciez dwa dialekty - teraz mamy nowe chorwackie slowka i to, ze Chorwaci udaja, ze nie rozumieja gdy mowisz po serbsku. -
Anonim
o ile wiem (ale malo na ten temat wiem) chorwaci odkuzali staro chorwacki. to tak jakby polacy na sile spowrotem zaczeli uzywac zapomnianych juz slow z "Krzyzakow" Sienkiewicza... -
mimbi
-
Grono.Net
Ale moja droga serbsko chorwacki miał i tak więcej niż dwa dialekty, a do tego dochodziły różne niuanse geograficzne. A swoją drogą też śmiesznie było jak w chorwackim kinie do filmu "Munje" dawali napisy chorwackie. -
Grono.Net
I jeszcze jedna uwaga a propos tych wszystkich języków - serb z Srpskog Gorażde mówi tak samo jak Muzułmanin w Gorażde, a Chorwat z moslaviny podobnie jak mieszkający tam Serb. -
mimbi
Wiem ze jest wiecej dialektow, chodzilo mi o te dwa podstawowe- wymowe ekawska i jekawska. -
Grono.Net
To tesz mamy 3
ekawską, jekawską i ijekawską
a drugi podział masz na dialekt sztokawski i kajkawski
i co ciekawe większość Chorwatów mówi sztokawskim jak Serbowie, a tylko niektórzy w górach kajkawskim
- 1
- 2