- 1
- 2
-
Niebrzydki Kamil
W wydaniu włoskm faszyzm w założeniu miał być doktryną totalitarną, jednak w praktyce nigdy nie wyszedł poza stadium autorytarne.
Autorytaryzm:
Antydemokratyczna doktryna i oparty na niej system rządów, kładący nacisk na konieczność podporządkowania się jednostek władzy państwowej, kwestionujący procedury parlamentarne, zasadę consensusu, stwarza ryzyko ewoluowania w stronę totalitaryzmu, jednakże jest systemem bardzo sprawnym, oraz nie stwarzającym paradoksów prawnych.
widzimy ewidentnie jak PiS sprzeciwia sie konstytucyjnym prawu do zgromadzeń - ostatnie wydarzenia - marsz równości.
jedziemy dalej
Najważniejszym dobrem w państwie faszystowskim jest wspólnota, to znaczy naród (rozumiany jako ogół obywateli państwa) lub grupa etniczna rozumiana jako tożsama z narodem.
ogól obywatelki - nie ma miejsca na indywidualne jednostki i jedna grupa etniczna - czyli nie ma tutaj miejsca na inne religie, ani inne narodowości.
Charyzmatyczny wódz, który "ma zawsze rację", jak głosiły włoskie plakaty na cześć Benito Mussoliniego, to osoba, która doskonale umie zdobywać sobie posłuch wśród ludzi
Czyli Lech Kaczyński - "zawsze ma racje" - nie działają na niego nawet najbardziej racjonalne argumenty. Nie tylko on z ressztą - każdy w PiS
wiem po doświadczeniach z naszej rady miejskiej
gdzie jest Koalicja PiS - LPR - ktora na szczescie nie ma większosci ale ma dużo głosów
byl temat galerii Jagiellonia - ktora mialabyc zrodlem finansowania SSA Jagiellonia - czyli spółki inwestującej w Jagiellonię Białystok. Argument na nie był taki: Oni w galerii postawią hipermarket (nikt nie mowil nigdy o hipermarkiecie), to zrujnuje male przedsiebiorstwa - bo to w centrum, po za tym to obok rzeki białej i zle wietrzenie miasta bedzie (argument z kapelusza), nie bo rynek (smierdzący i brudny i obrzydliwy) musi byc bo ludzie robią zakupy (jakby nie bylo mozna przeniesc go)
nawet najbardziej racjonalnymi argumentami zbijającymi te bzudry oni mowili "nie bo nie" i dalej to same przeciw
na szczescie dwóch z pisu po ogromnej manifestacji kibiców w miescie ugnęło się
i ogolnie wiekszosc radnych zaglosowala za tym zeby uchwalic plan zagospodarowania przestrzennego w ktorym jest mowa ze jest miejsce na galerię Jagiellonia - co daje jej zielone swiatlo
ale pertraktacje trwaly kilka miesiecy na te same argumenty z Pisu
az w koncu doszlo do ogromnej manifestacji
jedziemy dalej
W stosunku do państwa faszyści wyznają etatyzm i statolatrię.
etatyzm - zaangażowanie państwa w działalność gospodarczą poprzez ingerencję administracji lub bezpośrednie zakładanie przedsiębiorstw państwowych.
PiS nie zgadza sie na prywatyzacje, walczy z kapitalizmem, chce miec wszystko w garsci - jak juz mówilem wyzej
Faszyzm, jak większość totalitaryzmów, zrodził się z frustracji i niezadowolenia społecznego
przed PiS było porozumienie centrum ktore bylo totalną klapą i nikt nie interesowal sie tym badziewem
z tego powstalo PiS
żerujące na słabym prawie oraz aferami, przestępczosci itd
nawet jak nie przekonałem cię czytelniku tym - nie koloryzowalem - pisalem ci to wg tego co sie dzieje w B-stoku i to co mowia kaczynscy
chcialbym żebyś zrozumial czytelniku moj punkt widzenia
w Polsce nikt nie udowodni Kaczyńskim że to partia faszystowska, ale posłowie rzucali juz w nich na mówicy stwierdzenia "kaczy faszyzm" - z kapelusza tego nie rzucili -
cinephile.blog.pl
rzeczywiście można odnaleźć liczne paralele między tym co głoszą kaczyńscy a tym co się działo 70 lat temu. nie demonizowałbym może ich aż tak bardzo, ale rzeczywiście widzę pewne niebezpieczeństwo dla naszej lekko niedołężnej demokracji.
denerwuje mnie też straszliwy populizm ich partii. widzieliście może spoty reklamowe?
- 'pobędziemy się aferzystów, a za uzyskane pieniądze nakarmimy polski dzieci'
poza tym budowanie IV rzeczpospolitej. mnie to jednoznacznie kojarzy się z III rzeszą. kolega wyżej udowodnił, że nie bez racji...
czy tylko mnie to denerwuje i przyprawia o ból głowy? -
Flamebo
jak mozna ufac komus kto ma 60 lat i mieszka w domu z mama i kotem do ktorego mowi "ty hultaju" . -
Anonim
nie moge juz patrzec na kaczynskich!nie mozemy dopuscic do tego aby rzadzili Polska, bo wtedy demokracja zostanie juz calkowicie zachwiana.wiem, ze 80% Polakow to idioci i trzeba nimi kierowac, ale sa tez inteligentni ludzie majacy wlasne zdanie, a kaczynski stara sie nie pozwalac na wypowiadanie wlasnych mysli.wedlug niego dobre jest tylko to, co on powie, a poza tym tak na prawde nic nie robi tylko duzo mowi.w warszawie nie zrobil nic.on nie mysli racjhonalnie zamiast zapobiegac i przeciwdzialac woli niszczyc, najlepiej pozamykac wszystkich w wiezieniach a jak nie starczy miejsc to kara smierci...i gdzie tu demokracja, prawo i spawiedliwosc? -
-
Wu
A ja poszedłem na paradę w sobotę .Podobnie jak mnie, większości ludzi tam tematyka gejów i lesbijek równo wisi i powiewa, ale poszli zaprotestować przeciwko zabranianiu czegokolwiek. No i zarwalem jajkiem od jakiegoś miłośnika Lecha K. -
cinephile.blog.pl
bojownik o wolność sumienia :) w ogóle chyba przyszło sporo przeciętnych warszawiaków, żeby pokazać, że oni nie zgadzają się na polskę równych i równiejszych, gdzie 'moralnie zła' parada równości nie ma racji bytu, a radykałowie z młodzieży wszechpolskiej mogą bez problemów sobie ot np taką paradę normalności zorganizować. co za kraj :/ dlatego kaczyńskiemy mówimy NIE! -
binio
"widzimy ewidentnie jak PiS sprzeciwia sie konstytucyjnym prawu do zgromadzeń - ostatnie wydarzenia - marsz równości
Jesli jzu powolujesz sie na konstytucje dobrze by ja bylo najpierw przeczytac:
Konstytucja Polska art. 57 mówi niby ze "kazdemu" zapewnia sie wolnosc organizowania pokojowych zgromadzen i uczestniczenia w nich ale moga byc ograniczenia, ktore okresla odpowiednia ustawa.
Ta ustawa to prawo o zgromadzeniach z 5 lipca 1990r. stanowiace w art. 2 ze wolnosc zgromadzania sie podlega ograniczeniom przewidzianym jedynie przez ustawy, niezbednym do ochrony bezpieczenstwa panstwowego lub porzadku publicznego oraz ochrony zdrowia lub moralnosci publicznej albo praw i wolnosci innych osob. Jest to rowniez bardzo podobnie sformuowane w art. 21 Miedzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych.Jesli zatem cel lub odycie zgromadzenia sprzeciwiaja sie prawu o zgromadzeniach lub naruszaja przepisy ustaw karnych to gmina zgodnie z art 8 prawa o zgromadzeniach zakazauje takiego zgromadzenia!!!
Teraz czy ta parada rzeczywiscie spelniala waru nki zeby jej zakazac? Wg mnie TAK. Wg prezydenta TAK. I wlasciwie to wystarczy hehe.
Dla was pewnie ta parada nie spalniala zadnego zkryteriow powyzszych - nic dziwnego - lewica zawsze tak tworzy prawo zeby mozna je bylo interpretowac dowolnie dajac pole do popisu urzednikom... a dodam ze w Polsce jeszcze prawica nie rzadzila.
jesli chodzi o zarzut ze Kaczynski jest faszysta to jest to najbardziej idiotyczny zarzut jaki kiedykolwiek slyszalem pod jego adresem. Nie popieram go (poza tym zakazem) ale no jak jzu cos to rozmawiajmy powaznie a nie rzucajmy hasla o ktorych pojecia nie mamy. Bo to co napisales pasuje wlasciwie do kazdej partii poza Lga Polskich Rodzin i Unia Polotyki Realnej. W sumie to nawet ciesze sie ze tak ci wyszlo bo sam jestem czlonkiem tej drugiej a do pierwszej rowniez nic nie mam i czestow wspieram.
Faszyzm to ruch LEWICOWY!!! PiS jest partia lewicowa ze nie bede wspominal takiej Uni Lewicy pod ktorej sztandarami chodziliscie (hehe jednego nawet zdobylem na jakims leszcze i polamalem - podobnie jak flage UE).
Nie kumam za bardzo o co ci chodzi. No bo z jednej strony wyzywasz Pis od faszystow a w waszych szeregach dumnie (jak nisko trzeab spasc??) powiewaly czerwone flagi z sierpem i mlotem?? Tak na margionesie ofiar komunizmu bylo 20razy (!!!) wiecej niz faszyzmu! To nie przeszkadzalo ci????? Trzeba byc juz idiota zeby chodzic w takiej paradzie!!!
RAZ SIERPEM, RAZ MLOTEM - CZERWONA HOLOTE!!! -
binio
"i gdzie tu demokracja, prawo i spawiedliwosc?"
Prawo - wyjasnilem wyzej - dzialal i zawsze dziala zgodnie z prawem, w przeciwienstwie do Jarugi czy Nalecza bo jak mowi
Art. 7. Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa.
Demokracja - rowniez - wysluchal woli wiekszosci ktora go wybrala.
Sp[rawiedliwosc - dla mnie sprawiedliwym wyrokiem dla mordercy jest kara smierci - dla lewakow nie bo trzeba dbac o prawa czlowieka i takie podobne bzdury (na marginesie najwiecej praw czlowieka zawierala konstytucja ZSRR uchwalona za Brezniewa). Tylko ze debile (lewaki) nie potrafia znalezc zadnego spsobu na zminiejszenie przestapczosci i morderstw... Dla mnie wiezien nie powinno byc w ogole. Dla malych przestepstw - kara chlosty publicznej, dla wiekszych - oboz pracy np na Syberii, dla mordercow - smierc!!! I tu lewaki krzycza ze to bezduszne i w ogole hehe ale ja kurwa nie chce placic i utrzymywac wiezniow, a za przestepswo ma byc KARA a nie hotel - teraz mowia lewaki - on jest faszysta hehe debile.
A to ze Kaczynski przez okres swojej prezydentury nie zalatwil najwazniejszych spraw warszawy jak np zwrotu osobom prywatnym majatku znacjonalizowanego im w przeszlosci...
A masz racje ze 80% Polakow to idioci... ja myslalem ze 98% ale w sobote spotkalem wiele osob min z Mlodziezy Wszechpolskiej i zmienilem zdanie - niech bedzie ze z 85% to idioci. Przejawia sie to tym ze np glosuja ciagle na tych samych ludzi a ze sa debilami to ci ludize nawet nie probuja sie maskowac bardzo - ot zmieni sie nazwa partii z AWS na PiS czy z PZPR na SLD z SLD na SdPL i UL, z UW na PeDalow hehe masz racje - tzrba byc wybitnym idiota debilem i nie wiem kim jeszcez zeby glosowac na tych ludzi!!! -
binio
"bojownik o wolność sumienia :) w ogóle chyba przyszło sporo przeciętnych warszawiaków, żeby pokazać, że oni nie zgadzają się na polskę równych i równiejszych, gdzie 'moralnie zła' parada równości nie ma racji bytu, a radykałowie z młodzieży wszechpolskiej mogą bez problemów sobie ot np taką paradę normalności zorganizować. co za kraj :/ dlatego kaczyńskiemy mówimy NIE!"
A ja bedac tam mialem przed oczyma IIRP z opowiesci dziadziusia... policja rozpedzajaca palami przeciwnikow manifestacji pedalskiej niczym kiedys milicja pacyfikowala przeciwnikow wiecow komunistycznych...
Widac ze byli rowni i rowniejsi.... pedaly mogly chodzic srodkiem ulicy i bylo OK, My nie moglismy na niej stac bo zaraz psy interweniowaly!!!
Jestem przeciwny rowniez paradzie normalnosci bo seksualnosc nie jest czyms co powinno sie manifestowac ale jakby na to nie patrzec - parada normalnosci w przeciwnienstwie do parady nienormalnosci (lewacko-pedalskiej) nie obraza tzn moralnosci. A czym jest tzw moralnosc? Nie chce mis ie pisac - przeczytaj sam bo widze ze pojecia o tym nie macie.
Ale zgadzam sie co do jednego: Kaczynskim mowimy NIE, tym razem niech wybory wyfra partia ludzi inteligentnych i nie populistycznych - UPR! ewentualnie LPR!!!
"Walcz walcz... z wszystkim co niszczy nasza narodowa wiez,
walcz walcz... z wszystkim co obcej fladze dzis oddaje czesc!!!"
"Tradycja nie zginie poki My zyjemy"
"Bog, Honor, Ojczyzna!!!"
Te hasla sa wam pewnie obce... hehe -
Francis Begbie
Głosujemy na PiS i uciekamy z kraju!!! Niech zniszczą wszystko, a my potem wrócimy i odbudujemy kraj, a kaczorów na Madagaskar. -
binio
Hehe noo prawie na to samo licze... niech wygra PiS albo jakas inna lewicowa czerona partia i rozpieprzy to wszystko jeszez bardziej... a wtedy My niczym gen Pinochet zrobimy w Polsce porzadek. Do wladzy dojdzie wreszcie PRAWICA i porzestanie terroryzowac ludzi - da im WOLNOSC!!!
Z tym ze ja z Polski uciekal nie bede. -
Anonim
Gdzie dla Ciebie Bog?Skoro nie tolerujesz nikogo poza soba i "swoimi partiami" a reszte obrazasz i nazywasz lewakami i chcesz zabijac innych to powodzenia!A co zrobilys z czlowiekiem, ktory zabil poniewaz jest np chory, cierpi na chorobe psychiczna, ktora nie zalezy od niego i moze spotkac kazdego nawet Ciebie?Tez bys zabil?Rozumiem, ze trzeba wprowadzic skuteczny system kar, ale sa takie przypadki, w ktorych nie da sie jednoznacznie okreslic tak albo nie, bo nic nie jest czarno-biale, a wedlug Ciebie tak jest.Wspolczuje Ci bo myla Ci sie niektore rzeczy. -
Francis Begbie
Prawica moze dojść do władzy byle nie w Polsce. Niech Bóg nas broni przed rządami prawicy. -
binio
Jak to nie toleruje??
W mnysl slow Waltera: "Nie zgadzam sie z twoimi pogladami ale dalbym sie zabic zebys mogl je glosic"
I o to chodzi.
Mi nie przeszkadzaloby gdyby geje chodzili po chodniku z tabliczkami ze geje sa ok.
Nie przeszkadza mi tez pluralizm sceny politycznej.
Nie toleruje ludzi ktorzy nie szanuja innych, okradaja ich, zabijaja - tak jak robi to w polsce lewica!!! Okrada nas ale za duzo jest ludzi bez Honoru ktorzy to wlasnie toleruja.
Zreszta lewica na calym swiecie postepuje tak samo to wlasnie ztego ruchu wywodza sie najwiksi zbrodniarze i najczarniejsze karty w historii swiata sa zapoisane wlasnie w kolorze czerwonym (stalinizm, bolszewizm, faszyzm, chiny, ameryka pd, wietnam.....itd itd)
Kara smiercie za zabojstwo z premedytacja - nie sprecyzowalem - nie mam zamiaru wieszac ludzi ktorzy zabili wlamywacza w swoim domu. A jesli sa chorzy psychicznie... coz... mialbym wybor: wyeliminowac lub puscic i liczyc ze nikogo wiecej ie zabije... a jesli wyjdzie i zabije twoja zone jakie bedziesz mial zdanie???
A gdzie dla mnie Bog? WSZEDZIE! Wszedzie dookola, nie zapominajamy o Sodomie... o ile sie nie myle to skonczyla sie tam rozpusta i pedalstwo!!! Skonczy sie i u nas, juz niedlugo!!! -
Anonim
Nie mowilam zeby wypuszczac na ulice, oczywiscie nalezy izolowac ze spoleczenstwa, ale nie zabijac od razu.Ciekawa jestem czy jesli lpr doszlaby do wladzy to uzdrowilaby Polske, na pewno wielu musialoby z niej wtedy uciekac.Kazdy ma prawo do wolnosci i wlasnego zdania. -
binio
Wg mnie NIE.
Wiesz LPR nigdy nie mowilo ze jest za cenzura itp. Jest po prostu to partia konserwatywna. Pamietaj o slowach Waltera...
Co do uciekania z Polski to tylko takie straszenie uskuteczniane przez czerwonych.
Ile osob musi teraz uciekac z Polski?? Ilu studentow ucieka z IIIRP za praca? Ilu doroslych rowniez porzuca swoje rodziny i wyjezdza zeby zarobic na chleb i ze swoja rodzina widza sie raz w miesiacu??
Sam znam wiele takich przypadkow i bez kitu plakac sie chce jak ojciec mojego ziomka siedzi w Irlandii zeby utrzymac rodzine i widzi swoja trzyletnia coreczke raz na miesiac.
Tak zawziecie krytykujecie prawice! Co zrobila lewica do tej pory???!!! No k**** co? Doprowadzila nasz kraj do tego ze 19% Polakow zyje ponizej granicy ubostwa!!!
Ja nie krytykuje nikogo tak po prostu - uwazasz ze jaka partia uzdrowi Polske?
Wg mnie tylko UPR, ewentualnie LPR jesli Roman po wygraniu wyborow odetnie sie od starszej czesci Ligii i stworzy w Polsce prawdziwy Kapitalizm! Inaczej szans nie ma...
I popiram zdanie za kazdy ma prawo do wolnosci i wlasnego zdania - ale np uwazacie ze propagowanie faszyzmu jest zle, ale dlaczego mozna propagowac komunizm?? -
Wu
Świetnie. Wprowadzą kapitalizm... I co się stanie, kiedy zdejmiemy osłony socjalne? Masa ludzi przestanie sobie dawać radę i dostaniemy to, co było sto lat temu. Ale kolega chyba spał na lekcjach historii. Panie kolego - nie lubimy dyktatu związków zawodowych, ale są one potrzebne. Nie lubimy nadmiernego obciążania pracujących składkami na bezrobotnych, ale te składki też są potrzebne. I tak samo jak niedopuszczalny jest komunizm, niedopuszczalny jest też agresywny kapitalizm produkcji UPR. A JKM to mądry facet, tyle że nieco wszystko przejaskrawia - coś jak projektanci mody.
A zastanawiałeś się kiedyś nad tym, co się stanie, kiedy komputery kwantowe zaczną zastępować ludzi we wszystkich dziedzinach życia? Bezrobocie będzie sięgać 90%. I co wtedy powiesz na drapieżny kapitalizm? 90% ludzi mamy zostawić samym sobie? Postęp ma w założeniu służyć człowiekowi.
To, co mamy teraz, jest mocno niedoskonałe, ale jest najlepszym "złotym środkiem", na jaki możemy sobie pozwolić.
Ups, ale skrótów myślowych... :). Ale kolega i tak wie lepiej. Słucha populistów po prostu. -
binio
Populizmem sa hasla oparte wlasnie na pomocach socjalnych, zasilkach itp...
Co ma do k*** nedzy wspolnego kapitalizm czysty z populizmem??? Wytlumacz mi to!!!
Na lekcjach historii owszem spalem - ale moja historyczke zniszczylem intelektualnie; ) podczas rozmowy przed referendum akcesyjnym - tak sie bidna zapienila ze "wyprosila" mnie z zajec.
Historia zaczalem interesowac sie dopiero niestety gdy juz sie w szkle skonczyla :/
I co mowi historia??
Przede wszytskim to ze zadne panstwo socjalistyczne na swiecie nie przetrwalo zbyt dlugo... bo po porstu zbankrutowalo (Niemcy hitlerowskie 39r, ZSRR, Chiny (!!! - wprowadzaja kapitalizm!!!), Kuba upada, podobnie Argentyna czy nawet USA im bardziej od kapitalizmu odchodzi tym gorsza sytuacja ekonomiczna...
Z checia poznam Twoje zdanie, co mowi historia o kapitalizmie... oczywiscie nie musze dodawac ze w czasach rozkwitu wolnego rynku - wiek XIX to czasy gdy zarowny w Europie jak i w USA powstawaly coraz tonowe rewolucyjne wynalazka, wiek XX od jakiegos 20 roku (czyli socjalizm opanowuje Europe) to 90% wynalzakow w USA!!! - 8% w ZSRR i tylko 2% w EUROPIE!!! Poziom zycia zwyklych ludzi w XIX wieku wzrosl kilkakrotnie.
Ale czekam na Twoja riposte bo moze jakies fakty przeoczylem.
Jestes przeciwny postepowi technologicznemu? Gdyby w XIX wieku tez tak ludziemysleli to nie wymyslaliby kolei parowej bo woznicy w dylizansach stracili robote!
Ale odejdzmy od historii... co mowi na TERAZNIEJSZOSC??!!
Ano to, ze "IM WIECEJ KAPITALIZMU TYM LEPIEJ"
Przyklad:
1. USA - bezrobocie 6% - i to tylko i wylacznie dlatego ze wlsanie zasilki sa - czarna czesc ludnosci wykorzystuje to namietnie - to rodzi patologie i tworzy tzw Murzynowa - dzielnice gdzie murzyni nic nie robia poza staniem piciem wina handlowaniem dragami i ogolnie opierdalaniem sie i przestepczoscia!!! Ile osob w USA zyje ponizej granicy ubostwa?? Hmm nie wiem :) Dodam ze w USA podobnie jak w pozostalych przykladach o ktorych za chwile zwiazki zawodowe nie maja prawie zadnych praw i nie ma pracodawca obowiazku godzenia sie na nie!!!
2. Anglia - chociaz rzadza tam socjlaisci z Partii Pracy jednak ciagle pozostaje to zaraz po Irlandii najbardziej kapitalistyczny kraj Europy - nie musze dodawac ze miedzy innymi dlatgeo Anglicy nie chca UE - bo kraje - panstwa tzw opiekuncze jak Niemcy czy Francja to gospodarcze trupy - a Anglikom nie usmiecha sie ciagnac za soba taki ogon - zwiazki zawodowe - bez praw!!! Noo jednak i Angia tez ulegla modzie "socjalizmu" bo np w XX wieku bezrococie wynosilo tam 4% a poziom zycia robotnikow wzrosl o 100% a teraz...
3. Irlandia - podczas gdy u nas czy w reszcie europy rzad w trosce o swoich obywateli oczywiscie - zabiera im w postaci roznych przymusowych skladek podatkow funduzy czy sluzby zdrowia (!!) srednio 50% dochodow - w Irlandii jest to TYLKO 5%!!! Pozycja Anglii i Irlandii w Europie - niepodwazalna - ile osob zyje ponizej granicy ubostwa??? Tez nie wiem. Na oko - niewiele. Zwiazki zawodowe - Irlandczyk odpowie: PO CH*J MI TO? A WOGOLE TO CO TO JEST??
4. Tygrysy azjatyckie - panstwa ktore w ciagu ostatnich kilku latach zrobily najwieklszy postep gospodarczo-kulturowy w histori swiata!! Oczywiscie nie musze dodawac ze po wprowadzeniu czystego KAPITALIZMU!!! Efekt? Prosze bardzo:
-Singapur bezrobocie 3,4% ponizej granicy ubostwa zyje ok 2% ludnosci
- Korea Pd - bezrobocie 3,6% ponizej granicy ubostwa - 4%
- Tajwan - bezrobocie az 4,5%!!! ponizej granicy ubostwa zyje UWAGA: 1% LUDNOSCI!!!
Noo oczywiscie swiadczenia socjalne sa tam na bardzo niskim poziomie albo wrecz ich nie ma!!! Wplyw zwiazkow zawodowych... rowniez baardzo slaby a w wiekszosci firm ich nie ma - bo i po co???
We wszystkich wymienionych przeze mnie krajach nie istnieja kodeksy pracy!!!
OK to tyle ode mnie. Dlatego tez twierdze niezlomnie ze socjalisci to idioci albo ludzie niedouczeni ew niedorozwoinieci umyslowo... to sa fakty ktore oczywiscie mozna przemilczec ale nie mozna ich przeoczyc!!!
Ale byc moze ja cos przeoczylem... Czekam na odowiedz rowniez o populizmie!!! -
Didi
-
Anonim
Faszyzm jest z natury lewicowy, skrajna prawica ma dwa bieguny, monarchistyczny i libertarianski. O spektrum politycznym decyduje w zasadzie poglad na gospodarke. Faszyzm jest wiec lewicowy.
To jest calkowite pomylenie, komunizm jest ultra-lewiciwy ale faszyzm, nawet ze kilka cech lewicowych ma, jest brany pod uwage jako skrajna prawica.Pozdrawiam:]
- 1
- 2