Anglistyka UW rocznik 2007/2008 [297]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kasia

W tym temacie będziemy umieszczać wszystkie informacje na temat organizacji studiów, regulaminu, punktów ECTS, itp. Dlatego też proszę o powstrzymanie sie od komentowania naszych postów, a ewentualne pytania proszę kierować bezpośrednio do mnie. Odpowiem na nie tutaj - w ten sposób wszyscy będą mogli skorzystać.

Dlatego też niech dla porzadku i korzyści wszystkich nas pozostanie to temat, w którym posty pisze tylko samorzad.

pozdrawiam
  • Kasia

Punkty ECTS za kursy:

II rok - 24 pkt ECTS bez podziału na specjalizacje.

III rok 36 pkt ECTS

na koniec III koku trzeba mieś łącznie 60 pkt ECTS z kursów w tym:

32 pkt ECTS z major
    16 pkt ECTS z minor
    12 pkt ECTS z other
  • Kasia

OGUNy:

punkty ECTS za OGUNy liczą sie do other jeśeli OGUN nie jest związany tematycznie z major lub minor.
    Dostajemy za niego tyle punktów ECTS ile jest on warty.
  • Kasia

UWAGA!!!

Na III roku trzeba zrobić przynajmniej jeden kurs z majora za 8 ECTS kończący się pracą semestralną!!!
  • Kasia

>UWAGA!!!

Na III roku trzeba zrobić przynajmniej jeden kurs z majora za 8 ECTS kończący się pracą semestralną!!!

Nie wiadomo, czy będzie taka możliwość, aby ten wymóg zaliczał taki sam kurs ale wzięty na II roku. Dyrektor Foltyńska obiecałą, że porozmawia na ten temat na Radzie.
  • Kasia

Egzamin z języka na B@:

Jeżeli komuś się zdarzy nie zdać tego egzaminu do końca III roku to niestety nie dostanie dyplomu zakończenia studiów i nie będzie mógł brać udziału w rekrutacji na studia II stopnia.
  • Kasia

Wyżej miało oczywiście być B2 :)

Licencjat:

Nie czeka nas zadna dodatkowa praca. Warunkiem uzyskania dyplomu jest spełnienie warunków określonych przez regulamin studiów.
  • Kasia

1) odnośnie licencjatu - czy to oznacza, że nie będziemy pisać egzaminu pod koniec?

2) Jeśli mam dyplom C2 z hiszpańskiego, to nie muszę pisac egzaminu z lektoratów??

1) nie, nie będziemy pisać egzaminu kończącego studia.

2) nie musisz pisać egzaminu z języka obcego, ale musisz sobie przepisać ten egzamin jeżeli jest to egzamin zewnętrzny.
  • Kasia

Na III roku trzeba zrobić przynajmniej jeden kurs z majora za 8 ECTS kończący się pracą semestralną!!!"

A co jeśli przyjdę na rejestrację i żaden z takich kursów nie będzie dostępny?

Będziemy się martwić, jak nie będzie takich kursów, poza tym sa dwa semestry, coś się znajdzie;)

"Jeżeli komuś się zdarzy nie zdać tego (B2) egzaminu do końca III roku to niestety nie dostanie dyplomu zakończenia studiów i nie będzie mógł brać udziału w rekrutacji na studia II stopnia."

przyjmijmy że z jakiegoś powodu taka osoba nie zdążyła zdać B2 do końca trzeciego roku studiów. Nie dostaje dyplomu. Czy jeśli zda ten egzamin rok później to może przyjść, pokazać certyfikat zdanego egzaminu i wtedy dostanie dyplom (chociaż będzie oczywiście rok do tyłu)?

Tak, nie widzę powodów, dla których miałoby być inaczej.
  • Kasia

Czy egzaminów B2 z języka innego niż ang i C1 z anglika nie można zdać w tej samej sesji?
    Czy jest to po prostu niemożliwe ze względu na pokrywające się terminy?

Jeżeli terminy się nie pokrywają to nie widzę problemu, ale czy sie pokrywają czy nie trzeba sprawdzić w USOSie.
  • Kasia

Pytanie; czy wiadomo juz co z dwoma(do wyboru) obowiazkowymi kursami dla studiow licencjackich? czy podjeto jakies kroki (typu zabronienie innym rocznikom rejestrowania sie na nie) aby kazdy student obecnego 2 roku zdazyl taki kurs zrobic przed koncem 3 roku?dzieki za odp

Nikt nie będzie nikomu niczego blokował, kursy będą dla wszystkich, miejsc bedzie najzwyczajniej w świecie więcej. Tyle, że wystarczy dla wszystkich.
  • Kasia

Przede wszystkim, czy rzeczywiście nie ma możliwości zrobienia mgra w systemie dziennym (ergo bezpłatnym)?

Będzie taka możliwość - zostanie utworzona dla naszego rocznika i będzie potem kontynuowana.

Poza tym, czy każdy student po ukończeniu studiów licencjackich ma możliwość podjęcia studiów magisterskich? Czy trzeba mieć jakieś szczególne osiągnięcia (typu średnia powyżej 5.0, etc.)?
    Oraz czy o dostaniu się na magisterkę decyduje jedynie praca semestralna? Czy trzeba pisać oprócz tego jakiś dodatkowy egzamin?

Szansę będzie miał każdy, ale nie tylko studenci z IA, także studenci innych wydziałów/uczelni. Nic konkretniej na ten temat na razie nie jestem w stanie powiedzieć.
  • Kasia

Wydawało mi się, że gdzieś już widziałam takie pytanie, ale coś nie mogę go znaleźć, więc zadam jeszcze raz: co z praktykami? Kiedy wreszcie będzie coś wiadomo? Jest połowa maja, za miesiąc wakacje i przydałoby się wiedzieć w końcu, czy np. iść do pracy koniecznie tam, gdzie będą praktyki podbijać, czy iść tam, gdzie się chce, czy leżeć sobie całe lato na plaży

wydaje mi się, ze w każdej pracy dadzą Ci zaświadczenie, że u nich pracowałaś i to Ci zaliczy praktyki - w IA nikt sie czepiał nie będzie.
  • Kasia

1. Jak i do kiedy należy wystosować do p. dyrektor Foltyńskiej podanie o naliczenie punktów z oguna do othera?

2. Chcę się upewnić, że nie obowiązują nas już stare zasady i na specjalizacji Językoznawczej nie mamy obowiązku wyrobić kursów i z językoznawstwa teoretycznego i stosowanego.

3. Czy wybierając kurs z Majora za 8ptk muszę od razu kierować się tym, czy zalicza go praca semestralna? Bo np. miałam juz kurs z tlumaczeń za 8ptk i zaliczało sie go praca przez caly semestr a nie koncowa rozprawka. Więc?

1. Pytanie o to jak należy wystosować to podanie niestety nie rozumiem. Do kiedy? Zależy do kiedy chcesz mieć te punkty przyznane.

2. Nie, nie obowiązuje nas. Obowiązuje nas za to jeden z 2 kursów obowiązkowych161 lub 262.

3. Jest w regulaminie wyraźnie napisane, ze na III roku musisz mieć kurs z majora za 8 ECTS kończący się pracą semestralną a nie dowolny kurs z majora za 8 ECTS.
  • Kasia

O to ja się jeszcze dołączę. Czy koniecznie ta praca semestralna to musi być esej? Bo specyfika pewnych kursów językoznawczych powoduje, że np. będzie to tłumaczenie, nawet spełniające wymogi co do liczby słów.

W regulaminie musi być ten kurs sklasyfikowany jako kończący sie pracą semestralną i taka ma być forma jego zaliczenia.
  • Kasia

a ja chciałabym ponowić pytanie o to, czy certyfikat CPE może nas zwolnić z naszego egzaminu w IA na poziomie C1

Nie, nie może.
  • Kasia

Chodzi o lektoraty... Jeżeli pójdę na drugą filologię obcą, to mimo to muszę zdawać egzamin z jakiegoś trzeciego języka, dobrze rozumiem? A czy możliwa jest taka sytuacja, że zdaję egzamin B2 na drugim roku studiów, a później na trzecim idę na filologię z tego języka? Czy wtedy mam uznany tamten egzamin?

1. tak

2. tak
  • Kasia

egzamin C1 z angielskiego:

pod koniec 3 roku będzie dla nas egzamin wewnętrzny, ale jeżeli ktos zdał/zda ten zewnętrzny to zostanie mu on zaliczony.
  • Kasia

Punkty za OGUN- można ubiegać się o przyznanie punktów do Major, Minor lub Other.

Major i Minor wymagają rekomendacji właściwwego zakładu.

Other tylko podanie do zastępcy dyrektora do spraw studenckich - dyr. Foltyńskiej
  • Kasia

by Sultan of Swing:

Nie jestem tego pewien na 100% ale na moje to jednak troche inna bajka. Nasze C1 przeprowadza centrum ds. certyfikacji jezyk. pod kierownictwem. prof. GG, natomiast egzaminy z lektoratow przeprowadza SJO. Studen anglistyki nie moze zapisac sie na angielski w systemie zetonowym, bo to nasz jezyk wykladowy - moze za to zaliczyc wczesniej, w centrum, ang na c1. Teraz te egzaminy (c1 z centrum) i tak beda co rok bo sa jednoczesnie egz. wstepnymi dla ludzi z zewnatrz na magisterskie. Mozliwe jednak, ze jesli np. ktos na innym kierunku zdal 'zetonowy' c1 to ma go juz z glowy... To tak na moje, jestem pewien na 80%; )
| |

pierwszoroczni: dzienni, wieczorowi i zaoczni - zapraszamy. enjoy!

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (0)