Anglia [1331]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Bartosz

Witam!

Mam pewnien problem ze zrozumieniem. Mam nadzieje, że ktoś z Was mi pomoże.

Czytam sobie o warunkach przyjecia na University of Southampton. Chciałbym tam studiować medycyne. Obecnie studiuje na AM w Gdańsku.

Oni tam po swojemu mówią o A grades z 2 przedmiotów. Jak to się ma do naszej polskiej matury?

Ludziom chcącym udzielić pomocy daję link:
    http://www.som.soton.ac.uk/internat...

Z góry dziękuje!
  • Back To Basics

a grade to tak jak piatka czy szostka
  • Bartosz

to wiem, ale ja mając nową mature mam % - a w wikipedii jest brytyjskich podziałów % na A grade więcej niż rozbójników Alibaby.

Poza tym oddzielne informacje na temat nostryfikacji dyplomu ukonczenia szkoły średniej w europie ma prawie każdy kraj tylko nie Polska >sic!<
  • Back To Basics

to chyba najlepiej ci bedzie sie w takim razie skontaktowac ze student services na uniwersytecie na ktory aplikujesz.
  • Anonim

A levels jest zupelnie inne niz polska matura. kazdy uniwerek w Anglii powinien miec osobne kryteria co do polskiej matury, tylko przewaznie na ich stronach sie nie chwala- trzeba sie indywidualnie zglosic i zapytac, to wtedy ci powiedza. nam Polakom jest sie w miare latwo dostac do Anglii na uniwerek poniewaz oni nadal nie maja zielonego pojecia jak ta polska mature przeliczac, wiec spokojnie mozna sie na dobry uniwerek dostac z np 60% z matury:P
  • Bartosz

czyli przy średniej 75,6% z rozszerzonej fizyki, chemi i biologi nie powinienem się martwić zbytnio?

W sumie to będe się musiał zgłosić jakoś tam - nomen omen nie ma kontaktu poza prospektem albo wydziałem narodowym.

Ale spróbuje - dziękuje wielce za pomoc!
  • Użytkownik usunięty

jak chcesz tu studiować to pewnie angielski masz niezly to po prostu napisz im mejla. pewnie już widzieli polską maturę, to coś będą wiedzieć. a jak nie to napisz tu jeszcze raz, to może ktoś w anglii zadzwoni albo może nawet ktoś z tego miasta się przejdzie jak będzie mu się nudziło. chociaż takich chyba w anglii mało. albo sam możesz zadzwonić np skajpem, gg chyba też ma taką usługę. płacisz za cenę połącznia lokalnego tylko że naładować za jakieś minimum.
  • Bartosz

tyle, że z wydziałem international nie ma bezpośredniego kontaktu poza właśnie telefonicznym.

narazie działa jeszcze mój znajomy więc do usyłyszenia niebawem; -)
  • Anonim

>Hejże gawejże napisał
    >czyli przy średniej 75,6% z rozszerzonej fizyki, chemi i
    >biologi nie powinienem się martwić zbytnio?
    >
    >W sumie to będe się musiał zgłosić jakoś tam - nomen
    >omen nie ma kontaktu poza prospektem albo wydziałem
    >narodowym.
    >
    >Ale spróbuje - dziękuje wielce za pomoc!

no sadze ze z takim wynikiem problemu nie bedzie:] np: kobita na uniwerku mojej kolezanki ostatnio sie jej zapytala czy jesli napisza, ze przyjmuja od 60% z polskiej matury to czy to nie bedzie za duzo;) dopiero jak sie dowiedzieli od niej jak to wyglada z ta polska matura to podwyzszyli do 65%:)
  • Bartosz

haha, no to może jeszcze stpednium naukowe; -))))))

no to git, gorzej będzie pewnie z dofinansowaniem - ale to jeszcze będe kręcić