-
Elen
zastanawiam sie czy jak sluchacie Anathemy, to czy zwracacie uwage na teksty?
Jaka role odgrywaja dla Was? Czy jest cos takiego,ze np teksty bardziej do Was przemawiaja nic sama muzyka?
ja osobiscie (w zaleznoscie od nastroju) jestem zakochana, lub bardzo zdolowana. -
Valraven
Shroud Of Frost
--------------------
Undying odyssey... a myriad of times
The soul has seen
Through eyes of heaven
The imperium of earth
Nothing left to perceive
Help me to escape from this existence
I yearn for an answer... can you help me?
I'm drowning in a sea of abused visions and shattered dreams
In somnolent illusion... I'm paralysed
Infinity distraction
A pious human disorder
Blind to passage of souls
Conclusion from one remembrance
Help me to escape...
Transfixed... I gaze through my window at a world lying under a shroud of
frost. In a forlorn stupor I feel the burning of staring eyes, yet no one
is here. Detached from reality, in the Knowing of dreams, we know the
entity of ensuing agony waits to clasp us in its cold breast, in an empty
room. We awake and it's true. I dreamt of the sun's demise, awoke to a bleak
morning. In the emptiness I behled fate for the dead light is a foretelling
of what will be... I saw a soul drift from life, through death, and arrive
at Elysian fields in welcoming song. Yet I stand in a dusk-filled room
despondently watching the passing of the kindred spirit... and there
is no song... just a delusion of silence.
...Alone
I gave you my soul
You left me dying
(Freezing in the cold wind that screams through
the silence, in the barren wastes of my heart)
Within the walls
Of my mind... alone,
The winter serenade
Fell silent to me
-
Valraven
nie wyobrażam sobie, jak można się tym tekstem nie zachwycić, to się po prostu czuje - w połączeniu z muzyką - daje magię, aż coś ściska w dołku, tak dobrze go czasem rozumiem... -
Elen
ja sie zawsze dolowalam, Shroud ,ale Of False
"We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand"
a takze Fragile Dreams
"Tonight your soul sleeps,
but one day you will feel real pain
Maybe then you will see me as I am
A fragile wrec on storm of emotion"
ehhh..pozatym wszystko zalezy od sytuacji,w jakiej jestem..
W "AND" wgryzalam sie dlugo,ale warto bylo..
Pozatym- dzieki,ze ktos odpisal na ten temat w ogole; ) -
-
poawieo
z reguły nie wsłuchuje się w teksty
ewentualnie czytam je potem we wkładkach lub w Internecie...
ale jeśli mówimy o Anathemie to szczególnie bliskie mi są te z Judgement i Eternity
znam je niemal na pamięć
pozdrawiam; ) -
Valraven
to chyba po prostu kwestia twojej wrażliwości - wiem, że niektórzy potrafia przeżywac muzykę i zupełnie nie interesują się tekstami - dla innych są one bardzo istotnym elementem utworu i jego wymowy...
ale powidzcie, czy jest cos piękniejszego, niż słowa, które trafiają prosto w twoje uczucia i muzyka, która pobudza zmysły - połączone w idealnej kompozycji? -
Elen
no wlasnie =) za to kocham Anatheme,za to idealne polaczenie =)
moja znajoma napisala kiedys tak : "..za to,co tworza, za te piekne dzwieki przesaczone emocjami"
I o to wlasnie mi chodzi; ) Dla mnie jest to nierozerwalna calosc =) -
Callistratis
zawsze zwracam uwage na teksty. doszedlem jakos do takiego etapu ze jesli teksty sa do bani a muzyka ok to mimo to nie slucham bo jakeis takie puste to jest wtedy. sam nie wiem ale jakos mi nie idzie. to normalne ? nie mowie tu o anathemie ktorej txt na ogol mi sie podobaja. -
Elen
to jest normalne, po pewnym czasie czlowiek szuka czegos glebszego w muzyce.
Ja mam podobnie, teksty sa dla mnie b. wazne, lubie je analizowac po swojemu, tlumaczyc itd. -
poawieo
-
Anonim
Jak już zostało wcześniej powiedziane, Anathema idealnie łączy głębokie, trafiające w sedno teksty z wspaniałą muzyką. Ale faktem jest, że słowa są ważniejsze od dźwieków. Sama melodia, bez tej głębi uczuć i wrażeń przenoszonych w tekstach, byłaby niepełna, jakaś taka pusta...
Przyznaję, że czsem boję się słuchać Anathemy. Zbyt głęboko trafiają w duszę, rozbudzają emocje, które powinny być uśpione...
A jakie są wasze odczucia ? -
Margot
No tak dopiero dzisiaj znalazlam sie na tym forum w ogole na tym serwisie(Dzieki Ellen!;) i to pierwszy temat ktory mnie zainteresowal...
To co piszesz o leku jaki budzi w tobie sluchanie Anathemy jest bardzo interesujace. Przyznam, ze sama czesto cos takiego odczuwam zwlaszcza sluchajac ich ostatniego albumu...nie wiem czy dotyczy to jak opisales "rozbudzana czegos co powinno byc uspione", po prostu przy poczatkowych dzwiekach harmonium czuje ze cos wlasnie odkrywam...chyba widze sama siebie albojeszcze cos gorszego...nie wiem, chodziaz bardzo bym chciala nie umiem sie teraz jasno wypowiedziec. W kazdym razie ta plyta dziala na mnie hipnotycznie...w pewnych stanach wole jej nie sluchac -
Anonim
Świetnie rozumiem o czym mówisz. Ich muzyka porusza w szczególny sposób. I nawet nie wiem czy dlatego, że wyraża moje lęki i uczucia, czy też dlatego, że je wywołuje, uzmysławia. -
Catharina Imperatrix
mnie bardzo pozytywnie zaskoczył utwór "natural disaster" i jego słowa śpiewane przez kobietę... z początku byłam zdegustowana, ale późńiej starałam się utożsamić z tym co ona śpiewa i się wzruszyłam do łez.... "I cant't change what happened" bosz.... -
Margot
Tak Natural disaster jest bardzo poruszajacy...z poczatku troche mnie zdziwilo, ze Vincent tego nie odspiewal, ale moze faktycznie wtedy brzmialoby to dandetnie...W kazdym razie takie rozwiazanie wokalne daje temu kawalkowi jazzowy charakter bardzo zreszta ujmujacy;) Mnie osobiscie totalnie druzgocze Closer(pod wzgledem tekstowym i muzycznym), albo Electricity taki prosty a jednoczsnie tak piekny i rozbijacy W zasadzie to wczesniejsze wyroznianie piosenek to glupota, bo dla mnie cala ta plyta to jedna harmonijna calosc(jedno wychodzi z drugiego), jest op prostu niesamowita;) -
szszsz
teksty czesciej poruszaja mnie bardziej niz muzyka dla mnie ona stwarza klimat do przekazania czegos nie wyobrazam sobie sluchana Anathemy i nie zwracania uwagi na teksty -
Grono.Net
(...) Trajyn ol dej ken in majlz en ałer,
Of fejs grej en lumin dałnłards,
Snifyn ol de tajm fo en ałns ow sajlens..
---
(...) Lajyn insejn.. getyn sołkd in de rejn..
drejnin de skaj from de gilt en de sziejm..
(...) Szedołs a formin, tejk hid ow de łonings,
kom kripin erałnd at for in de mornin..
===
Przeciez obok takich i tym podobnych masterpisow nie mozna przejsc obojetnie :|
###
(...) En ics.. hart tu fajnd.. hart tu fajnd.. hart tu fajnd.. Bosh :> -
Valraven
o bogowie, niesamowite, podpisuje się wszystkimi czterema kopytkami; ) -
Primosz
Hm Klątwa zawsze miała genialne teksty, choć na ANDzie i zresztą na ostatnich płytkach troche spuściła z tonu jeśli chodzi o podniosłość i język, a szkoda ... ale coż to już doom i tak jest genialna. -
Margot
brak podnioslosci nie oznacza ze tekst jest gorszy Mysle nie uzasadniona patetyczniosc i nadmiernie wyszukane slownictwo(jesli nie jest trafne) czynia tekst sztuczym