-
Lee
http://kurtnimmo.com/?p=287
Faszyzm, ale czyj? Faszyzm to skrajny nacjonalizm, aleśmy przecie naród odrębny od usa. Jeśli więc zapanuje na świecie faszyzm, czyj on będzie? No bo czyjego faszyzmu bronimy w iraku, chyba nie własnego?
-
Cadd
"Faszyzm to skrajny nacjonalizm..."
Ciekawe... a ja wszędzie czytam, że faszyzm to socjalizm korporacjonistyczny (syndykalistyczny), a nacjonalizm to narodowy socjalizm. -
Lee
-
marcin
-
-
Satanikus Robotikus
Faszyzm to lekko znacjonalizowany i ciut mocniej zsocjalizownay i dosc zetatyzowany korporacjonizm.
Nacjonalizm to ideologia nie narzucajaca odgornie zadnego ustroju spoleczno-ekonomicznego gdyz paradoksalnie moze byc realizowna w sposob calkiem rynkowy jeslit ylko spoleczenstwo jest wystarczajaco patriotyczne i konserwatywne. Naturalny dla nacjonalizmu jest konserwatyzm z lekkim odcieniem zamordyzmu. Dopiero w krajach takich jak Polska brak przedsiebiorczosci spoleczenstwa "trzeba" nadrabiac socjalizmem w imie idei narodowych... etc etc.
-
Lee
Schyłek rozumienia zaznacza się pomieszaniem języków, co odbija zamieszanie w glowach Babilończyków. Metodą mieszania języków jest dzielenie włosa na czworo, jak choćby poprzez próby definiowania kategorii politycznych. Powodzenia!
-
Cadd
Pewnie, bo przecież piłka jest równocześnie czarna i biała, ryba jest ssakiem, a ludzie są z waty cukrowej. -
Satanikus Robotikus
Nie ma co Lee uderza juz w 100% profetyczno-mistyczne tony...
way to go man! -
Lee
Ciekawe skąd ten brak przedsiębiorczości u Polaków się bierze, może to wyjaśnisz, Satan? -
Wieczny Prześmiewca
Dluzej niz w innych panstwach chlopi musieli placic panszczyzne, pol wieku socjalizmu(komunistycznego),wc zesniej sanacja...wsystkie te czynniki oduczyly Polakow uczciwej przedsiebiorczosci i wyksztalcily niewolniczo roszczeniowa mentalnosc(mi sie nalezy, zasilki po 1800zl, panstwo powinno zapewnic ludziom prace itd...) -
Wieczny Prześmiewca
A czyj faszyzm? Azja pld-wschodnia, Australia i Oceania Japonii.
Europa i reszta Azji Tysiacletniej Rzeszy. Pld Europy i Afryka Republiki Wloskiej. Co z reszta to nie wiem... -
Satanikus Robotikus
Po pierwsze przedsiebiorczosc wynosi sie z domu.Zatem bardziej przedsiebiorczy - a przynajmniej pracowci - sa ci ktorzy mieli przedsiebiorczych rodzicow...
Po drugie przedsiebiorczosci sprzyja srodowisko - jesli ktos mieszka w Warszawie, Wroclawiu, Gdansku na pewno bedzie bardzej przedsiebiorczy niz
Po trzecie przedsiebiorczosci sprzyja mentalnosc ogolna spoleczenstwa - porownaj sobie postawe mlodych ludzi i tych z okresu PRL.Roznica jest taka ze zarowno jedni o drudzy moga wolac o socjal i opieke panstwa ale pierwsi poradza sobie a drudzy czesto maja problemy. I tym czesciej maja problemy i m bardziej socjalistyczne bylo ich PRLwslie srodowisko naturalne (pegeer, zaklad pracy typu huta , kopalnia etc). Wiecej nawet - mozesz ty byc wzglednie przdsiebiorczym ale jesli wszyscy dookola sa anty to cie wyhamuja i zniecheca...
Po czwarte wreszcie przesiebiorczosci jako pozstawie trudnej sprzyja brak antybodzcow w postaci zasilkow, rent, emerytur, publicznego systemu opieki zdrowotnej etc etc etc -
Satanikus Robotikus
Chodzilo mi wczesnieje o to ze jesli kraj jest przedsiebiorczy jak kiedys USA to mozna bylo bawic sie w ograniczona polityke panstwa bo obywatele sami potrafili o siebie zadbac (tyle ze to tez sprzezenie zwrotne...). Teraz gdy sie rozleniwili trzeba im juz pomagac...co widac na kazdym kroku. A w Polsce? Gdzie ty miales spoleczenstwo obywatelskie...???
Piekny przyklad. Kiedys na studiach ogloszono zbiroke podpisow pod petycja do dziekanatu o pieniadze na skaner lub dwa do biblioteki. Popatrzylem sie i wywiesilem inne oglosznie. NIech kazdy zrzuci sie po jeden dwa zlote na ten cel .... wiecej traci sie na ksarowanie codziennie. A jak sie zbierze do kupy to wyjdzie ze nie tylko kupimy dwa skanery, trzy ale jeszce dwa stare pecety do ich obslugi.
Zaoferowalem sie pomoc, podalem namiary i kilka propozycji co i jak ...
No i dupa. Wygodniej prosic o kaske u dziekana.Ktory jak zwykle powiedzial NIE MAM... Cala polska mentalnosc. W USA na rugi dzien mozna byloby juz kupic polowe sprzetu. -
Lee
Jak tak patrze po różnych krajach, to wydaje mi się, że Polacy należą do ludzi bardzo przedsiębiorczych, lecz w przedsiębiorczości we własnym kraju przeszkadza im państwo, wkładając im na głowę miliony przepisów i zmuszając do płacenia ogromnego haraczu na rzecz reketników nowej generacji pod postacią ZUSów, USów i innych wirusów przedsiębiorczości.
Przeszkadzają przedsiębiorczym także panowie zza siedmiu gór i rzek, z teczkami napchanymi tanim kredytem, bo oni siłą rzeczy są zawsze najbardziej przedsiębiorczy, kupując przedsiębiorczych... -
Satanikus Robotikus
ach zastanawialem sie gdzie sie pojawi tani kredyt... :)
to tak jak zydzi umojego dziadka..zawsze wyskocza w najmniej spodziewanym momencie... -
Ciechu
Jeżeli chodzi o brak przedsiebiorczości Polaków w Polsce całkowicie się zgadzam...Nasze państwo doskonale blokuje jakiekolwiek przejawy inicjatywy jednostek. Problem nie tkwi wyłącznie w Polakach, bardziej w samym systemie( wystarczy, że pobratymiec wyjedzie za granice a staje się najlepszym "towarem eksportowym" * nie tylko w roli sprzątacza/chłopca hotelowego/pracownika fiz. etc.).
Poza tym juz od złotej wolności szlacheckiej widać charakterystyczne dla naszego kraju sobiepaństwo, później sarmatyzm, rozbiory, pelne konfliktów dwudziestolecie miedzywojenne i ukochany, przyniesiony wraz z sierpem i wbity młotem socjalizm(niech żyje plan!)...Nie chce wszystkiego sprowadzać do determinizmu historycznego( gdyz historie po części budujemy sami i mamy na nią istotny wpływ) jednak wielu Polaków(WYDAJE mi się że głównie młodych) znalazło się obecnie w systemie chorym, nie stwarzającym możliwości rozwoju. W systemie, który promuje przeciętność, krętactwo, równanie w dół... -
Anonim
"jednak wielu Polaków(WYDAJE mi się że głównie młodych) znalazło się obecnie w systemie chorym, nie stwarzającym możliwości rozwoju. W systemie, który promuje przeciętność, krętactwo, równanie w dół..."
Zgadzam się w 100% -
TLALOC
"W systemie, który promuje przeciętność, krętactwo, równanie w dół..."
ze co?? pierwsze slysze, ze polski system demokratyczny dazy do rownania. -
Anonim