Ameryka Łacińska [1891]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Marysia

Cześć,
    chciałam się wybrać do Ameryki Południowej jako wolontariusz. Szukam różnych stron na których można znaleźć programy koordynujące takie wyjazdy.

Może ktoś z was był już wolontariuszem (nie chodzi mi tylko o Amerykę Południową)?

Możecie mi opisać jak było? Trudno mi sprecyzować dokładne pytania, gdyż ciekawi mnie tak naprawdę wszystko: gdzie, jak, po co, jak wpłynęło to na was, czy było warto...? Cokolwiek wam przyjdzie do głowy:)

Z góry dziękuje za informacje.
    Pozdrawiam
  • Bartek

Gdzieś widziałem jakąś stonę na ten temat i się zniechęciłem, bo w sumie wyszło na to, że to to samo co zwykła turystyka (wolontariusz sam pokrywa wszystkie koszta i jeszcze musi przejść roczny kurs), a potem jeszcze trzeba pracować za michę.
  • Grono.Net

dobry pomysł:)
    też bym pojechała, daj znać jak coś znajdziesz, a ja dam Tobie znać? ok?
  • Anonim

na stronie stowarzyszenia jeden swiat http://www.jedenswiat.org.pl/ mozna znalezc wolontariaty na calym swiecie, w ameryce pld tez

polega to na tym, ze trzeba samemu oplacic dojazd, w tym przypadku niestety sporo to kosztuje, na miejscu jednak zapewnione jest wszystko, w niektorych przypadkach przy dluzszych wyjazdach chyba nawet jakies kieszonkowe, jednak cale info mozna znalezc na tej stronie

warunkiem wyjazdu z ta organizacja jest przynaleznosc do niej, co wiaze sie z oplaceniem skladki wysokosci ok 200 zl (wszystko, jak mowie, mozna tam wyczytac)
  • Marysia

Dzięki za rady:)
    będe sie rozglądać i dam znać jak cos znajde.
  • dominikas

myslalam o tym , byloby cudnie:)
  • margheritta

hej i co, zamierza ktos tak konkretnej jechac ?
  • Kasia

ciekawa oferte mateż Stowarzyszenie Promocji wolontariatu http://www.workcamps.pl znajdziesz tam oferty zarówno wolontariatu dwutygodniowego jak i rocznego. ja byłam raz na takim dwutygodniowym w hiszpanii, był bardzo fajny, a teraz opiekuję się osobami które sa na rocznym wolontariacie w W-wie. Można też zrobic kurs na lidera i sammeu poprowadzić workcamp ..
  • Kasia

no i tu nie trzeba być członkiem ..
  • Anonim

ja tez bylam na wolontariacie krotkoterminowym, zarowno z jednego swiata jak i ze stowarzyszenia. a teraz jestem w hiszpanii na EVS-ie (european voluntary service) i zostane tu 6 miesiecy. i jest super! kolejny krok to wlasnie wolontariat w ameryce lacinskiej..ale jak na razie nic nie znalazlam. ale nie poddaje sie.:) jakbyscie cos mieli to dajcie znac...
    wolontariat to jest cudowna sprawa, niesamowite doswiadczenie i daje ogromna satysfakcje! wszystkim polecam!
  • Janiape

Witam!
    Pod koniec stycznia wróciłam z rocznego pobytu w Peru gdzie udzielałam się charytatywnie. KOnkretnie mieszkałam w dzielnicy slamsów, Piura, Nueva Esperanza, praca z dzieciakami, i z gangami. Ostatnia część brzmi dość abstrakcyjnie, zdaję sobie z tego sprawę, ale tak właśnie było...
    Na tą półkulę z wolontariatem, dość ciężka sprawa. Ze znanych i sprawdzonych: Jeden ŚWIAT i ewentualnie Arka. Z jedym światem byli znajomi, a jeśli chodzi o Arkę to trzeba mieć predyspozycje do pracy z osobami opóźnionymi umysłowo. Pracowałam tak w Hiszpanii i jest niezła jazda...
  • Janiape

c.d.
    w Ameryce Południowej jest jeszcze opcja placówek misyjnych. MOim zdaniem najbezpieczniejsza. Jeśli jednak kogoś duchowość człowieka obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg a istytucja kościoła działa jak czerwona płachta na byka, to oczywiście trzeba sobie dać spokój. Ja zaryzykowałam właśnie w taki sposób i to był strzał w dziesiątkę!!!!! REwelacja i jedno z najpiękniejszych i najbardziej wzbogacających doświadczeń w moim życiu. Dużo by opowiadać...
    Oczywiście za przelot bulisz sam ale ludzie!!!! trzeba być szczerym wobec siebie, chcesz jechać na wolontariat, do pracy, czy tylko pozwiedzać????? Serdecznię polecam głęboką refleksję wszystkim zainteresowanym;)
  • Anonim

a moglabys podac jakies namiary na opcje placowek misyjnych?
    szukalam wlasnie czegos takiego:)
    no i oczywiscie bylabym wdzieczna za kazde informacje/wspomnienia zwiazane z wyjazdem
  • ewa

mozna tez wejsc na strone PAH (Polskiej Akcji Humanitarnej), niedlugo beda zbierac wolontariuszy na przyszle wakacje do Afryki.

Zazwyczaj trzeba wszystko sobie oplacic, co nie jest mala kwota, ale na tym m. in. to polega. Co do PAH-u i Afryki, to oni beda wszystko oplacac. Chodzi o wyjazd na m-c. Dostajesz tez kase na pozostanie dodatkowo m-c w Afryce, zeby pozwiedzac. Ciekawe.
  • Janiape

Anioł, jeśli mam opowiadać jak było to błagam o pytania... zbyt dużo się działo...

a to organizacja, z której jechałam

http://www.misje.swm.pl/
  • Rado

witam.planowalem kiedys wolontariat z EVS.. na jak dlugo mozna wyjechac z Salezjanami? Czy Peru to jedyna ich misja w AL?zdraviam
  • Rado

rozumiem ze kolejne planowane projekty misyjne(teraz jest Malawi) pojawia sie za rok? ja to wlasciwie jest z tymi projektami.dzieki
  • #^$&%#&$#^#$

napiscie do Chaveza, napewno szuka wolontariuszy zeby naprawic Viadukt nr 1, i w tym przypadku konkretnym mysle ze za wszystko zaplaci
  • Bo we mnie rosnie las...

Strasznie chcę pojechać ...(co oznacza że... pojadę!:D)
  • Anonim

no :)
  • 1
  • 2
| |

Zapraszam wszystkich wielbicieli podróży na własną rękę po krajach Ameryki Południowej i Śro...

Fotki

Miejsca grona (1)