Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czasem wydaje mi się, ze ja też jestem taką Amelią, bo dla mnie szczegóły mają dużą wartość. Kojarzę zapach z miejscem, myślę że nie zapomnę danej chwili. Tak jak na początku filmu w scenie z kinem, gdzie Amelia zauważa na ekranie... muchę. A co takie detale, szczególiki oznaczają w Waszym życiu?
  • Ama

no ja niewątpliwie jestem Amelką; ) (zawdzięczam to pomysłowości rodziców)
    detale są ważne. nie można oceniać ludzi powierzchownie. dopiero detale tudzież szczeguły dają jako takie wyobraenie o człowieku. człowiek składa się z detali.
  • em

scena z muchą jest urocza;) dla mnie detale są bardzo ważne... trochę ubarwiają mi życie :] serio, często, kiedy zauważam jakiś pozornie nieistotny szczegół, to mam wrażenie, że jest to coś w rodzaju znaku...;) że ma to jakieś ukryte znaczenie metaforyczne :D
  • Anonim

Ja też to podobnie postrzegam. Właściwie to detale sprawiają, ze życie jest piękne. Wspominając pamiętamy przecież czyjeś dołeczki na policzkach, gdy się uśmiecha, kroplę, która skapnęła nam na nos przed ulewą, czy ciepły dotyk ręki. Uwielbiam scenę, gdy Amelia przeprowada przez ulicę niewidomego. To piękne i wzruszające, a za razem proste i codzienne, choć przez niektórych...niedostrzegalne
  • em

i to jest problem- nie wszyscy ludzie potrafią lub chcą zauważać detale... a nieraz warto :)inaczej patrzy się na życie, na ludzi... na cały świat... a przecież to nie takie trudne :)
  • Anonim

prawda- takich ludzi to ze świeczką szukać...
  • AF

amelia,uciekająca się do świata stworzonego przez jej własną wyobraźnię. (był taki fragment,-zaraz po śmierci matki,a tuż przed odejściem Amelii z domu-kiedy mała amelka wyglądała przez okno)

pod tym względem mogę się z nią identyfikować.

• triss

we mnie jest dużo Amelii.
    chyba zbyt dużo.
    ostatnimi czasy nawet mnie to przytłaczać zaczęło, ale siedzi to zbyt głęboko mnie, by można to wyplewić.

detale. uwielbiam. wprost uwielbiam.
    a jeunet jest mistrzem szczegółu, kochany.

uwielbiam niby nic nie znaczące szczegóły, a jednak...
| |

ogladal ktos? a moze jeszcze sie w dodatku zachwycil tym dzielem tak jak ja?? jesli mtak to wpisujci...

Fotki

Miejsca grona (0)