Amelia [1083]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • niezapomijanka.

Jednym z haseł reklamowych rosyjskiej produkcji z 2007 roku, która dziś ma premierę w Polskich kinach studyjnych jest "Poznaj rosyjską Amelię".
    Wydaje mi się, że film osadzony w rosyjskich realiach nie może się równać z klimatycznym Paryżem. Zapowiedzi wydają mi się bardzo ciekawe Paweł Feliks w "Co jest grane" napisał, że "Rusałka"jest raczej przeciwieństwem rozkosznej i uwodzicielskiej bajki, jaką jest "Amelia". Rosyjską produkcję nazwał inteligentną grą z francuskim przebojem. Recenzent "Gazety" ośmielił się nawet napisać, że "Rusałka" od filmu Jeuneta jest po prostu lepsza.
    Widział już ktoś ? Co Wy sądzicie na ten temat ?
  • donnie darko

tylko czytałam recenzję.
    wybieram się, chociaż trochę przeraża mnie zamiana Paryża na Moskwę.
  • Grzybek

Oglądałam.
    Ale nie umiem nic wartościowego powiedzieć o tym filmie- główna aktorka jest tak... nieapetyczna, że po prostu nie mogłam patrzeć na ekran! "Rusałkę" z "Amelią" może łączyć oderwanie od rzeczywistości, ale do bajkowości rosyjskiej produkcji jest daleko.
  • moni

ja widziałam wczoraj i jestem pod wielkim wrażeniem tego filmu.wszystkim go bardzo polecam! nie oceniałabym go w kategoriach lepszy czy gorszy od amelii,jest na pewno od niej prawdziwszy i bardziej odnoszący się do rzeczywistości.
    i rzeczywiście do "bajkowości rosyjskiej produkcji mu daleko",bo on wcale bajką nie jest.
    mnie się taka konwencja inspiracji z amelii się podoba i czekam na jej kolejne wydania, choćby chińskiej czy jakiejkolwiek innej produkcji:)
  • niezapomijanka.

ciekawa mogłaby być wersja hiszpańska.... czeska... byle by nie hollywoodzka, bo to już zdecydowanie nie będzie to samo. a Amelia w polskich realiach ? co o tym myślicie ?
  • Anonim

nieeee, po co robić jakieś podróby? zwłaszcza polskie. tak jak z brzydulą betty. ta polska zupełnie nie ma tego klimatu i w ogóle. Amelia jest tylko jedna.
  • niezapomijanka.

nie chodzi o podróby, ale myślę, że takim filmem, który ukazuje rzeczywistość w krzywym zwierciadle... ale takie filmy już się ukazały, co prawda nie z jednym, głównym bohaterem, ale ujęcie Pragi w "Rezerwacie" wydaje mi się całkiem ciekawe... a może polecacie jakieś filmy w klimacie ? z dużą dawką optymizmu ? ku pokrzepieniu ?
  • moni

zgadzam się,że nie chodzi o podróby,ale o czerpanie inspiracji:)
    ja polecam "Slumdoga...",cuuudowny!film z serii tych o których się później długo myśli i do którego się wraca.
  • moni

no i jeszcze "L'ensemble c'est tout" i "Paris, je t'aime", z tych co akurat teraz przychodzą mi na myśl.
  • Tou

>maggie napisała:
    >nieeee, po co robić jakieś podróby? zwłaszcza polskie.

Nie oglądałam, ale...
    http://www.filmweb.pl/f182252/Emili...
  • moni

nie oglądałam,ale toż to można nazwać profanacją jakąś:)
  • karolina

hahahahaha dobra opcja;]
  • Anonim

i ten bezczelnie podrobiony plakat, pfffy !

jak ktos widzial niech sie wypowiada bo ja ciekawa:P
  • karolina

tam jest jakaś recenzja, całkiem niezła w sumie
  • Anonim

czytalam, ale chce poznac jeszcze jakies opinie:D
  • Vesna

Recenzja recenzją ale samo to jak wygląda plakat i co wynika z opisu filmu sprawia, że jakoś nie mam ochoty na to patrzeć. Aż się boję.; p
  • moni

ja też się boję,ale ciekawość mnie zżera,żeby to zobaczyć!
  • Vesna

Ciekawe tylko czy można to gdzieś znaleźć.
  • moni

i wydaje mi się,że to po prostu jakiś marny chwyt marketingowy z tym plakatem,bo z tego co czytam, to z amelią nie wiele ma wspólnego.a kysz!
  • moni

szukałam na stronie z której czasami ściągam filmy i nie ma,a to zły znak. zły znak,bo tam zazwyczaj jest wszystko co chcę:p
  • 1
  • 2
| |

ogladal ktos? a moze jeszcze sie w dodatku zachwycil tym dzielem tak jak ja?? jesli mtak to wpisujci...

Fotki

Miejsca grona (0)