-
fantomasz
-
Anonim
A to nie legenda calego "techno" (cokolwiek by sie pod tym pojeciem nie krylo :P) jako takiego? Ja tam znawca nie jestem, ale kojarze dokonania Kraftwerk, jako pierwsze eksperymenty z muza elektroniczna w ogole.
Znawcy - prostujcie! :-) -
Anonim
-
fantomasz
Tak, Kraftwerk jest legendą techno, aczkolwiek ich muzyka to tzw. techno-pop. Największą zasługą Kraftwerk było zbliżenie bardzo dotąd hermetycznego elektronicznego grania do gustów szerzej publiczności. Natomiast Kraftwerk nie był pierwszy, który eksperymentował z el-muzyką. Wspomniać by trzeba panów Sala, Trautweina, Teremina, Stockhausena i paru jeszcze inych.
Zresztą oddam głos samym Kraftwerkom:
"My absolutnie nie byliśmy odkrywcami tej muzyki. Muzyka elektroniczna istniała już w latach 20. i 30., stworzona dzięki dokonaniom Friedricha Trautweina i Oskara Skali Pierwszy raz miałem styczność z brzmieniem Thereminu już w 1967 r. podczas koncertu Beach Boys tutaj, w Düsseldorfie. W sali brzmiał wówczas w "Good Vibrations". Zresztą Oskar Sala już dużo wcześniej wykorzystał Trautonium w swojej muzyce, a także i innych dokonaniach dźwiękowych. Stworzył na przykład podkład głosów ptaków w słynnym filmie Hitchocka. Kiedy zaczynaliśmy swoją twórczość, także inni grali niezależną muzykę elektroniczną. Wspomnę kolegów z Tangerine Dream, Klausa Schulze, czy Amona Düül. Wiele wtedy eksperymentowano z nowymi rodzajami instrumentów, tymi które były dostępne"
Quod erat demonstrandum.
Reszta wywiadu u mnie na stronie:
http://republika.pl/fantomasz -
|
|
machines makes magical sounds:)) U just have to listen!
Miejsca grona (1)
-
Cute club Wielka, Poznan
- Dodaj miejsce