Alternatywny Białystok [3934]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • polityka jakości

co wyjdzie? bo ja z prowincji
  • SwojSKA

Ja manifestuję swoją miłość do kraju słowami rymującymi sie z murwa kać zawsze gdy jestem przez ten kraj zmuszony walić w progi drogowe jadąc rowerem bez amortyzatorów.
  • w

Jestem patriotą i dlatego z faszystami w marszu na pewno nie pójdę!

To w linii prostej pogrobowcy tych co odpowiadają za getto ławkowe, numerus clausus, kilka antysemickich pogromów i nagonek.

Poza tym patriotyzm jest czymś więcej niż pierdololo w stylu "kocham wszystko co polskie, Naród i Ojczyznę" i pomachanie kilka razy bialo-czerwoną flagą. W dodatku wrogość tego rzekomo patriotycznego elementu wobec mniejszości narodowych, etnicznych i wszelkich innych pokazuje, że to raczej czysty szowinizm aniżeli jakikolwiek rodzaj patriotyzmu.
  • emra

ale to wszystko śmieszne jest. katolicka organizacja organizuje marsz, a od samego początku wychodzi na to, jakby tylko neonaziści mieli się tam wybierać. bardzo możliwe że będą dosyć liczni, możliwe że najgłośniejsi, ale czy to przesądza o wartości pomysłu samego w sobie? i czy naprawdę powinno się mieszać z błotem kogoś za organizowanie co najmniej nieszkodliwego marszu, a w odczuciu wielu może i ważnego, tylko dlatego że pewnie napatoczą się łysi?

no a pan polityk i jego post nade mną, który (być może przez głupie niedoprecyzowanie) mówi o marszu jakby to zupełnie w całości był pomysł "faszystów", to w ogóle śmiech.

ja to tam nie widzę różnicy między paradowaniem z niebieskimi flagami i balonikami na schumana a paradą z polskimi flagami na świeto narodowe. a to czy się dołączają naziole czy nie to inna kwestia, łatwość z jaką deprecjonuje się z góry pomysł zwykłego marszu na święto narodowe jest idiotyczna.

"patriotyzm jest czymś więcej niż pierdololo w stylu "kocham wszystko co polskie, Naród i Ojczyznę"" pierdololo, no tak. a czym jest więcej? bo dla mnie "pracowanie dla kraju, rozwijanie się, płacenie podatków" itp to dopiero pierdololo. w czasach integracji gdzie ludzie pracują i rozliczają się gdzie chcą nie ma żadnego patriotyzmu, więc jak chociaż raz do roku przejdzie sobie grupa ludzi ulicą z flagami to naprawdę nic się nie komu nie stanie.
  • SwojSKA

Kontrmanifestacja w B-stoku jakaś będzie? Czy najblizsza dopiero w Warszawie?
  • emra

ale wtf, kontr-co?! nie słyszałem żeby w Białymstoku ONR czy inne bojówki organizowały marsz, opanujcie się.
  • Anonim

emra, brawo za posty :)
  • Anonim

No brawo, brawo. Rozumiem że od wstępu jest to w Waszym mniemaniu Marsz neonazistów. Tak właśnie wygląda polski patriotyzm: "wyjmij flagę i powiedz że jesteś za III Rzeszą". Szkoda że pomijacie trochę tych, którym Polska, sama w sobie, jest ważna. To już Wasza sprawa.
    A kontrmanifestacja? Względem czego? Czy jakieś inne grupy narodowe na Podlasiu świętują swoje odzyskanie niepodległości w tym tym dniu, oprócz belgów i Angolczyków (bo tych to bym przodem puścił - w końcu świętują dziś dzień niepodległości)?
    No chyba że w Polsce musi być kontrmanifestacja do wszystkiego....
    W każdym razie, zapraszam wszystkich chętnych. To właśnie od chętnych, nie tylko na Marszu, zależy kształt Polski i polskiego patriotyzmu...
    Pozdrawiam.
  • Ezbet

może chodzi o to że teoretycznie Polska niepodległa była od 14 listopada, wiec przeciwnicy daty przyjetej robia kontrmanifestacje;)