Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Machoń

Witam,
    Stałem sie szcześliwym posiadaczem audi S4 4,2 V8 z 2005; )
    Tylko jak to czesto bywa, apetyt rośnie w miare jedzenia :D
    Chodzi mi o to że chciałem troszeczku podniesc moc i osiagi tego auto. Ale jak powszechnie wiadomo nowy model nie ma turbinki wiec wszelkie remapy raczej nie beda zdawały egzaminu.
    I tutaj pytanie do was, czy jedyna możliwością jest tuning mechaniczny czyli jakas turbinka:) Czy da sie coś zrobić nie ingerujac aż tak mocno w silnik ??
    Czekam na odpowiedzi i pozdrowiam :D
  • Ralph

hmm...

4.2 V8 ..duży silnik..Mało Ci ? :):P
    Przy takiej pojemnośći zwiększenie mocy (nie ingerując w częsci mechaniczne) o 5 , czy nawet 10 KM za wiele nie da..Praktycznie bez różnicy...Widoczna poprawa osiągów przynajmniej mi sie wydaje , ze nie obejdzie się bez ingerencji w cześci silnika...

Pzdr
  • Ralph

>I tutaj pytanie do was, czy jedyna możliwością jest
    >tuning mechaniczny czyli jakas turbinka:) Czy da sie coś
    >zrobić nie ingerujac aż tak mocno w silnik ??

Aha ... jeszcze to ..

Nie tylko uturbienie silnika daje "kucyki"

Wymiana korbowodów,tłoków na kute a takze wału korbowego powinna przynieść efekty...sportowy wydech , świece , czy wtryskiwacze - to wszystko daje moc,lecz jak wiadomo odpowiednio kosztuje..

Na cenach do końca sie nie znam,ale instalacja turbo powinna wyjść taniej... (za pomyłki bardziej doświadczonych przepraszam;) )

Pzdr
  • Machoń

ech.. takiej odpowiedzi się spodziewałem właśnie; ) choć przyznam się że liczyłem moze na jakies magiczne rozwiązanie :D
    a mało to może nie jest, do codziennej jazdy wystarczy ale taka juz natura człowieka ze zawsze chce mieć więcej :D

Zakucie to chyba przy moich potrzebach bedzie bezsensowne :D bo ja chce podniesc moc do max 50 KM (przynajmniej narazie :D) czyli do jakis 400KM.
    Ale w każdym razie dziekuje :D
  • Razor

to jakaś mała turbina powinna starczyć i do tego filtr stożkowy i wyjdzie coś koło 50 koni
  • Anonim

jak ma nie być dużych ingerencji to nitro +50KM (przy tym silniku to nawet +100KM) będzie najlepszym rozwiązaniem

pzdr
  • Razor

ale jeżeli chodzi o nitro to jednak N2O trzeba co jakiś czas tankować żeby mieć tą moc a z turbiną i filtrem stożkowym tą moc się ma i nietrzeba praktycznie nic robić
  • Madej

>Razor napisał
    >to jakaś mała turbina powinna starczyć i do tego filtr
    >stożkowy i wyjdzie coś koło 50 koni

ban za pisanie glupot,
  • Machoń

>>to jakaś mała turbina powinna starczyć i do tego filtr stożkowy i wyjdzie coś koło 50 koni<<
    ja myśle że sam filtr w ogole wystarczy...
    a tak na poważnie to nitro odpada, chodzi mi o coś że tak powiem "stałego" latanie i napełnianie butli nie do końca mi odpowiada
  • Machoń

myślałem o tym żeby układ wydechowy wymienić cały, tylko nie wiem z kolei jaki to bedzie przyrost mocy, oraz czy da się to zrobić tak aby nie był tak straaaaasznie głośny, ale tylko troszke:D
    PS: Czy zmienienie pompy paliwa by coś w ogole dało ?? Bo ja troszeczke jestem zielony że tak powiem :D
    pzdr
  • Młody

lepszym rozwiazaniem bylo by na jakims forum popytac
  • Anonim

Mysle że jezeli wymienisz oryginalny wydech od kolektora po końcowe tłumiki na wydech firmy Supersprint + dobry żimny dolot, świece irydowe + remap to wsumie jakieś 20-30 koni przybędzie i napewno osiągi się polepszą zauważalnie...jeżeli chcesz iść dalej można wymienić wałki, odchudzić koło zamachowe lub się zastanowić nad kompressorem lub turbiną...ale to już są większe koszta...

Ja osobiście nie kupił bym S4 B7 - wolał bym chyba RS4 B5 - bo silnik bi-turbo jest świetny do tuningu...

Zresztą nowe RS4 - które jest piękne też nie zabardzo się nadaje na szybki tuning...
  • Anonim

cokolwiek wymienisz to i tak nie bedzie RS4, wiec mozna isc juz typowo w doladowanie kompresorem, silnik V8 jest wrecz stworzony do tego. RS4 B5 nie chce skrecac :P
  • Machoń

<Ja osobiście nie kupił bym S4 B7 - wolał bym chyba RS4 B5 - bo silnik bi-turbo jest świetny do tuningu...>
    No to fakt ze starsza wersja jest debeściacka pod tym wzgledem, tylko mi zależało na kupnie czegoś w miare nowego i wcale nie mialem zamiaru go modyfikować ale sie pozniemiały koncepcje.
    Remap może dać podobno 15 koni ale różnicy w jezdzie nie bedzie żadnej także chyba bede musiał zadowolić sie 344KM; )
  • Młody

ewidentnie pomyliles grona..
  • Bartek

ten to ma fajnie, ja musze zadowalać sie 40 KM z Syrence :D
  • Anonim

ja bym nie dotykal tego silnika...

chyba ze masz zamiar sporo inwestowac, to dlaczego nie...

...lubimy pionierskie projekty : )

| |

Zrzut z nowego klipu w większej rozdzielczości... ====> http://img103.imageshack.us/my.php?...

Fotki

Miejsca grona (0)