-
>TJWW_Ogon hat geschrieben:
>Rozumiem, ale to oznacza, że codziennie musze wchodzić na
>strone gdzie jest opublikowany i czytać go, a gdyby sie
>pojawiło na stronie głónej informacja, czy nawet wysłana
>wiadomość do wszystkich użytkowników, to nie byłoby
>czego sie czepiać, bo wtedy każdy świadomie
>zaakceptowałby regulamin.
Tak, to możemy dyskutować. :)
Już tłumaczę:
- jeśli każda zmiana Regulaminu miałaby postać priva, to pojawiłyby się głosy niezadowolenia ze strony osób, które to nie interesuje;
- strona główna jeszcze ujdzie, ale moim zdaniem trafniejszy byłby ten temat: http://grono.net/forum/topic/173442...
Jednak zaznaczam, iż to nie ja o tym decyduję, jednak przekażę odpowiedniej osobie Twoje sugestie. -
Anonim
>Wolfchen napisał
>>TJWW_Ogon hat geschrieben:
>>Rozumiem, ale to oznacza, że codziennie musze wchodzić
>na
>>strone gdzie jest opublikowany i czytać go, a gdyby sie
>>pojawiło na stronie głónej informacja, czy nawet
>wysłana
>>wiadomość do wszystkich użytkowników, to nie byłoby
>>czego sie czepiać, bo wtedy każdy świadomie
>>zaakceptowałby regulamin.
>
>Tak, to możemy dyskutować. :)
>Już tłumaczę:
>- jeśli każda zmiana Regulaminu miałaby postać priva, to
>pojawiłyby się głosy niezadowolenia ze strony osób,
>które to nie interesuje;
>- strona główna jeszcze ujdzie, ale moim zdaniem
>trafniejszy byłby ten temat:
> http://grono.net/forum/topic/173442...
>
>Jednak zaznaczam, iż to nie ja o tym decyduję, jednak
>przekażę odpowiedniej osobie Twoje sugestie.
o właśnie to chciałem usłyszeć :D więc dziękuję za pogawędkę i pozdrawiam :D -
Pcheła
-
-
Galadriela
>BoCin napisał
>>Galadriela napisała:
>>I tak oto dochodzimy do wniosku że ludzie mają za nic
>>swoją prywatność, tych którzy żądają poszanowania
>>swoich praw mieszają z błotem :] miło :]
>
>I kto to pisze? Ktoś kto wrzuca do internetu swoje
>zdjęcia, które może oglądać potem wiele tysięcy czy
>nawet więcej użytkowników? To Ci nie przeszkadza, a
>przeszkadza Ci, że automatycznie do reklamy załadowało
>się Twoje zdjęcie, które widzisz TYLKO Ty? W ogóle Cię
>w takim razie nie rozumiem!!
Przeszkadza mi to że usunieto opcje prywatności tak że każdy ma prawo oglądać zdjęcia czytać dane, a nawet jak usunę konto (czego już nie da się zrobić tak "po prostu" to grono net przywłaszcza sobie moje dane -
Pcheła
czytaj cały regulamin jak się rejestrujesz... zmian w takich kwestiach raczej na pewno nie było... nikt nie nakazuje mieć Ci tutaj konta... zastanów się zanim coś robisz... -
madzia
>Galadriela napisała:
>Przeszkadza mi to że usunieto opcje prywatności tak że
>każdy ma prawo oglądać zdjęcia czytać dane, a nawet jak
>usunę konto (czego już nie da się zrobić tak "po prostu"
>to grono net przywłaszcza sobie moje dane
Przeciez mozna ustawic widocznosc tak, aby nie bylo widoczne dla kogos spoza grona. Ta kwestia np. z google zostala wyjasniona na "Zadamy starego grona" przez Pana Wojtka:
"bzdura totalna.
zadne profile nie sa dostepne dla google, zadne dane osobowe, i zadne prywatne fotki, jedynie te ktore maja ustawiona widocznosc dla wszystkich i poza gronem.
a to ze tresci gron mozna wyszukac to chyba jest normalne, ze jesli ktos szuka danej tematyki w google to ja moze znalezc na gronie. a to ze po nicku mozna wyszukac to chyba nie dziwne ze jesli znam czyjegos nicka to moge znalezc jego posty.
co za bzdurny topic."
Wiec chyba niepotrzebne te obawy :) -
Galadriela
>gas napisał
>>Wolfchen napisał
>>>Galadriela hat geschrieben:
>>>Ponawiam pytanie kiedy powstał aktualny regulamin? I czy
>>>jest to zgodne z prawem aby zmieniać regulamin ? Godzę
>>>się na to co widzę w chwili założenia konta w
>>gronie...
>>>Zmiany które zastępują później uważam za bezprawne.
>>
>>Serwis Grono.net ma prawo zmienić Regulamin, nie są to
>>zmiany bezprawne.
>>
>>§10
>>34. Serwisowi Grono.net przysługuje wyłączne prawo
>>ustalania zawartości serwisu,
>>w tym także prawo do jednostronnego, w każdym czasie,
>>usunięcia i modyfikacji treści oraz funkcji serwisu,
>>uniemożliwienia użytkownikowi dostępu do serwisu,
>>zaprzestania prowadzenia serwisu,
>>a także każdej z jego usług, przeniesienia praw do
>>serwisu oraz podjęcia wszelkich dozwolonych przez prawo
>>czynności związanych z serwisem.
>
>Wilczek, są to zmiany bezprawne, ponieważ nad regulaminem
>jest kodeks cywilny, który mówi, że "(...) uważa się,
>że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w
>szczególności: (...) 10) uprawniają kontrahenta
>konsumenta do jednostronnej zmiany umowy bez ważnej
>przyczyny wskazanej w tej umowie(...)" (Art. 385[3] k.c.)
>
>Zmienialiście regulamin i jestem w stanie to udowodnić.
>Obowiązuje mnie stary regulamin, nowego nie akceptuję
>czynnie i biernie. Poza tym jak u diabła ma ten regulamin
>obowiązywać, skoro sami go nie przestrzegacie,
>zabraniając użytkownikowi usunięcia konta (zerwania umowy
>na czas nieokreślony)?
Podejrzewam że regulamin obowiązuje tylko użytkowników a administracji już nie...
Ciekawe tylko gdyby po zawarciu umowy z bankiem o kredyt na 5 tysięcy zł, bank zmienił go jednostronnie na 500000 zł to było by to traktowane tak samo :/
Ponadto przedstawiacie regulamin jako nadrzędną "ustawę" od której nie ma odwołania... Jednak regulamin łamie ustawę o ochronie danych osobowych. I regulamin nie stoi w żaden sposób ponad prawem - mówiąc po prostu jest niezgodny z prawem. -
Galadriela
>Pcheła napisał
>czytaj cały regulamin jak się rejestrujesz... zmian w
>takich kwestiach raczej na pewno nie było... nikt nie
>nakazuje mieć Ci tutaj konta... zastanów się zanim coś
>robisz...
vice versa - czytałam regulamin obowiązujący dwa lata temu którego z racji awarii twardego dysku nie posiadam i którego grono nie chce mi udostępnić. Co do usunięcia konta - nie wiem czy zauważyłeś ale opcja usunięcia konta zniknęła. A w przypadku zamknięcia konta zgodnie z bezprawnym obowiązującym obecnie regulaminem moje dane stanowią własność grona na co na pewno nie wyrażałam zgody...
Co do tego że widziałam swoją fotkę na reklamach jest to najmniejszy z problemów...
A zmiany w regulaminie były o czym nie wiesz bo ciebie też o nich nie informowano. -
Pcheła
a ja Ci powiem, że na bank był taki zapis, że to co wrzucasz na grono może ono wykorzystywać... robisz afere o nie wiadomo co. a co kopiowalas ten regulamin na dysk ? -_- przyjebalas sie do niego... jak ci sie nie podoba to napisz maila do grona z checia usuniecia konta, a powinni to zrobic... zreszta mozesz pokasowac wszystkie fotki, pousuwac dane i juz ich nie bedzie - co za problem? -
Daegurth
>Pcheła napisał
>zrobic... zreszta mozesz pokasowac wszystkie fotki, pousuwac
>dane i juz ich nie bedzie - co za problem?
Zgodnie z regulaminem grona będą nadal w ich bazach danych i będą mogli sobie robić z nimi co się im żywnie podoba. -
Anonim
>Wolfchen napisał
>>Galadriela hat geschrieben:
>>Zmiana regulaminu powinna zostać przeze mnie
>>zaakceptowana.
>Zachodzi tu akceptacja bierna, tj. utrzymując swoje konto w
>Serwisie godzisz się na postanowienia Regulaminu Serwisu.
Bzdura, nawet w przypadku kredytów, itp. masz prawo nie zaakceptowac nowych warunków i rozwiazać umowę, bez żadnych konsekwencji prawnych. Poczta, np. na wp. po wprowadzeniu nowego regulaminu przedstawila go do zaakceptowania, że się zapoznało i się zgadzasz na jego postanowienia. Zatem to co piszesz to bzdura i bezprawie, z całym szacunkkiem - ale nie broń adminom dupy za ich błędy.
-
Anonim
>Galadriela napisała:
>vice versa - czytałam regulamin obowiązujący dwa lata
>temu którego z racji awarii twardego dysku nie posiadam
Haha, w takim razie zainwestuj w lepszy sprzęt albo przestań kłamać.
>którego grono nie chce mi udostępnić.
Grono też może miało awarie dysku... bądź wyrozumiała jeśli tego oczekujesz.
>Co do usunięcia
>konta - nie wiem czy zauważyłeś ale opcja usunięcia
>konta zniknęła.
Zniknęła już dawno, dawno przed pojawieniem się v.3 i była dostępna w takiej wersji w jakiej jest teraz.
>A w przypadku zamknięcia konta zgodnie z
>bezprawnym obowiązującym obecnie regulaminem moje dane
>stanowią własność grona na co na pewno nie wyrażałam
>zgody...
No cóż, ja nie wyrażałem zgody na pobieranie ode mnie podatku VAT. Skandale dzieją się na tym świecie. A grono będzie miało tyle Twoich danych ile im sama udostępnisz.
>Galadriela napisała:
>każdy ma prawo oglądać zdjęcia czytać dane...
Szkoda, że tutaj nie masz racji, bo już dawno obejrzałbym fotki "Aniki" (jedna z użytkowniczek udzielających się w tym temacie). -
gas
>Wolfchen napisał
>>TJWW_Ogon hat geschrieben:
>>Rozumiem, ale to oznacza, że codziennie musze wchodzić
>na
>>strone gdzie jest opublikowany i czytać go, a gdyby sie
>>pojawiło na stronie głónej informacja, czy nawet
>wysłana
>>wiadomość do wszystkich użytkowników, to nie byłoby
>>czego sie czepiać, bo wtedy każdy świadomie
>>zaakceptowałby regulamin.
>
>Tak, to możemy dyskutować. :)
>Już tłumaczę:
>- jeśli każda zmiana Regulaminu miałaby postać priva, to
>pojawiłyby się głosy niezadowolenia ze strony osób,
>które to nie interesuje;
>- strona główna jeszcze ujdzie, ale moim zdaniem
>trafniejszy byłby ten temat:
> http://grono.net/forum/topic/173442...
>
>Jednak zaznaczam, iż to nie ja o tym decyduję, jednak
>przekażę odpowiedniej osobie Twoje sugestie.
Tak, ale chyba ważniejsze jest powiadomienie o zmianie warunków z korzystania niż głosy niezadowolenia przez wysłane wiadomości/prośba o akceptację. I co do Twojego poprzedniego posta. Nie wiem jacy prawnicy to czytają. Punkt mówiący o jednostronnej możliwości zmiany zasad korzystania z serwisu łamanie k.c. ewidentnie. -
-
Jahlove
>
>każdy ma prawo oglądać zdjęcia czytać dane, a nawet jak
>usunę konto (czego już nie da się zrobić tak "po prostu"
>to grono net przywłaszcza sobie moje dane
otoz to, nie wierze w to zeby to bylo zgodne z prawem, tym bardziej ze facebook wycofal sie z tego w bierzacym miesiacu, chyba polskie prawo nie rozni sie az tak od amerykanskiego, co myslicie? -
Anonim
>Wolfchen napisał
>Opublikowany Regulamin jest ważny od 20 marca 2009 roku.
>Informację o zmianach w Regulaminie stanowi sama jego
>publikacja.
Po 1 - w regulaminie nie ma podanego roku, więc Twoje słowo mało znaczy.
Po 2 - bzduuuuura! Waszym obowiązkiem jest poinformować KAŻDEGO uźytkownika o zmianie regulaminu, bo sama jego publikacja to troche za mało. Skoro mówimy o informacji na stronie głównej (co jak sądzę problemem nie jest) to znaczy, że idziemy wam na rękę :) ale taka informacja musi być! -
!~ZbYsZeK~!
>Galadriela napisała:
>Co nie zmienia faktu że nie życzę sobie wykorzystywania
>moich zdjęć do reklam i nigdy nie wyrażałam na coś
>takiego zgody nawet jeśli widzę je tylko ja. Nie
>wyrażałam na to zgody w momencie zakładania profilu na
>gronie i nikt mnie nie pytał o to. Moim zdaniem takie
>wykorzystanie jest bezprawne.
>
wczoraj 10:11
Mozesz wezwać administratorów serwisu do natychmiastowego zaprzestania wykorzystywania dzieła będącego Twoją własnością, powołując się przy tym na ewentualne skutki na jakie się narażąją takim działaniem, a opisane w art. 78 i 79 ustawy prawo autorskie i prawa pokr
Art. 78. 1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.
2. Jeżeli twórca nie wyraził innej woli, po jego śmierci z powództwem o ochronę autorskich praw osobistych zmarłego może wystąpić małżonek, a w jego braku kolejno: zstępni, rodzice, rodzeństwo, zstępni rodzeństwa.
3. Jeżeli twórca nie wyraził innej woli, osoby wymienione w ust. 2 są uprawnione w tej samej kolejności do wykonywania autorskich praw osobistych zmarłego twórcy.
4. Jeżeli twórca nie wyraził innej woli, z powództwem, o którym mowa w ust. 2, może również wystąpić stowarzyszenie twórców właściwe ze względu na rodzaj twórczości lub organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, która zarządzała prawami autorskimi zmarłego twórcy. -
!~ZbYsZeK~!
Art. 79. 1. Uprawniony, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, może żądać od osoby, która naruszyła te prawa:
1) zaniechania naruszania;
2) usunięcia skutków naruszenia;
3) naprawienia wyrządzonej szkody:
a) na zasadach ogólnych albo
b) poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione - trzykrotności stosownego wynagrodzenia, które w chwili jego dochodzenia byłoby należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie z utworu;
4) wydania uzyskanych korzyści.
2. Niezależnie od roszczeń, określonych w ust. 1, uprawniony może się domagać:
1) jednokrotnego albo wielokrotnego ogłoszenia w prasie oświadczenia odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie lub podania do publicznej wiadomości części albo całości orzeczenia sądu wydanego w rozpatrywanej sprawie, w sposób i w zakresie określonym przez sąd;
2) zapłaty przez osobę, która naruszyła autorskie prawa majątkowe, odpowiedniej sumy pieniężnej, nie niższej niż dwukrotna wysokość uprawdopodobnionych korzyści odniesionych przez sprawcę z dokonanego naruszenia, na rzecz Funduszu, o którym mowa w art. 111, gdy naruszenie jest zawinione i zostało dokonane w ramach działalności gospodarczej wykonywanej w cudzym albo we własnym imieniu, choćby na cudzy rachunek.
3. Sąd może nakazać osobie, która naruszyła autorskie prawa majątkowe, na jej wniosek i za zgodą uprawnionego, w przypadku gdy naruszenie jest niezawinione, zapłatę stosownej sumy pieniężnej na rzecz uprawnionego, jeżeli zaniechanie naruszania lub usunięcie skutków naruszenia byłoby dla osoby naruszającej niewspółmiernie dotkliwe.
4. Sąd, rozstrzygając o naruszeniu prawa, może orzec na wniosek uprawnionego o bezprawnie wytworzonych przedmiotach oraz środkach i materiałach użytych do ich wytworzenia, w szczególności może orzec o ich wycofaniu z obrotu, przyznaniu uprawnionemu na poczet należnego odszkodowania lub zniszczeniu. Orzekając, sąd uwzględnia wagę naruszenia oraz interesy osób trzecich.
5. Domniemywa się, że środki i materiały, o których mowa w ust. 4, są własnością osoby, która naruszyła autorskie prawa majątkowe.
6. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed dostępem, zwielokrotnianiem lub rozpowszechnianiem utworu, jeżeli działania te mają na celu bezprawne korzystanie z utworu.
7. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub zmiany bez upoważnienia jakichkolwiek elektronicznych informacji na temat zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, a także świadomego rozpowszechniania utworów z bezprawnie usuniętymi lub zmodyfikowanymi takimi informacjami.
-
!~ZbYsZeK~!
pytanie do administracji
gdzie sie podzialy linki ktore polecalem w profilu
tzn strony www ? moze mi ktos wskazac miejsce czy nowe grono to wykasowało ? -
Anonim
Ja chciałabym jeszcze zacytować wypowiedzi jednego z użytkowników innego grona i proszę kogoś z administracji o ustosunkowanie się do tego :
"Pewnie już to ktoś gdzieś poruszał, no w każdym razie co odnośnie paragrafu 2 punktu 3?
''Rozwiązanie umowy może nastąpić na skutek skasowania konta przez użytkownika lub w wyniku usunięcia go przez administrację serwisu z powodu:
- notorycznego łamania Regulaminu, trollowania, natarczywego spamu
- podejmowania działań niezgodnych z prawem, nagannych moralnie i etycznie
- działania na szkodę serwisu. ''
No bo chwila nie rozumiem jednego. Podobno nie możemy usunąć swoich kont w tym momencie, tak? Więc jeśli chcę zrezygnować z umowy i usunąć konto no to przepraszam bardzo ale w jaki sposób mam to zrobić?
To jest paranoja. No i czy oni w ten sposób nie łamią własnego regulaminu? Co to za głupota w ogóle?"
"No, ale czy to nie jest perfidne? Byle jaki admin może uznać, że Wasze czy moje posty łamią regulamin, mogą nas banować, a kilka osób tutaj już było banowanych na tydzień za posty na tym forum (za wrzucanie im samym jak mniemam, tudzież bardzo ostrą i krytyczną polemikę) jak to określili ''zachowanie moralnie naganne'', a my nie możemy zrobić nic, by wyegzekwować w jakikolwiek sposób chociażby odpowiedzi na prośby i ważne pytania, które stale ktoś zadaje , nie mówiąc już o ewentualnej rekompensacie za łamanie przez nich samych ich własnoręcznie napisanego regulaminu. Z kogo zrobili tym samym idiotów? Wydaję mi się, że jednak zrobili idiotów z siebie, jeżeli chodzi o ten cały regulamin i o to, że to oni nie stosują się bardziej do niego niż my. Nie chcę nikogo obrażać, ale jednak to wszystko jest poniżej wszelkiej krytyki. A to, że nawet jeśli poprawią regulamin mnie nie obchodzi. Za ten fakt już powinni odpowiedzieć.To, co zrobili jest po prostu bezprawne i wcale nie podoba mi się, że tym serwisem rządzą ludzie, którzy są niekonsekwentni w tym co robią i piszą. Czy jest tu jakiś admin, który mógłby mi wytłumaczyć tą kwestię?" -
em
Znalazłam posty. Dzięki za przekierowanie, może ktoś się zainteresuje. Mam nadzieję, że administracja nie zrozumie mnie opatrznie i nie wykasuje mi konta. Ja chcę tylko wiedzieć z jakiej racji tak jest.
Napiszę tyle formularzy, ile będzie trzeba, by było na tym forum trochę sprawiedliwości, traktowania ludzi ''po ludzku'' oraz by nie łamano regulaminu ''stworzonego przez samego siebie''. A także, byśmy my, jako użytkownicy nie mieli poczucia, że administracja bawi się naszym kosztem, naszymi nerwami i pieniędzmi, które akurat w tym przypadku jak dla mnie stanowią najmniejszy problem. Jeszcze kilka słów, które kieruje do osób odpowiedzialnych. Chcemy ponadto, byście byli dla nas i aby nasze zażalenia były rozpatrywane ''w liczbach''. Jest nas wielu-tych, którzy chcieliby ponownie otworzyć stronę, na której pojawia się grono v2, a nie v3.
Proszę Was o to, byście przedłożyli własną politykę nad nasze prośby. Dla przykładu podam bierzące wyniki ankiety z fora tematycznego zatytuowanego ''ŻĄDAMY STAREGO GRONA!!! (RWSG)''. Pytanie ankiety brzmi: którą wersję grona wolisz?. 95% użytkowników, a dokładniej 23 264 osób opowiedziało się za strarą wersją (grono v2), a tylko 5 % (1233 osób) oddało swe głosy na nową wersję (grono v3). Nasuwa się w ten sposób pytanie. Czy warto zrobić grzeczność użytkownikom i wysłuchać ich próśb czy może nie dać za wygraną, stracić sympatię użytkowników i brnąć w czeluści tej śmiesznej, enigmatycznej polityki serwisu?