- 1
- 2
-
Anonim
Elo, proponuję kolejne małe typowanko :) Zobaczym kto najlepiej przewidzi mistrzów kilku lig na koniec sezonu. Jako że we francji tytuł zgarnie lyon (choć na razie 2 porażki w 3 meczach!) a w niemczech bayern (ciekawe czy wygrają wszystkie mecze w sezonie?) to potypowałbym w anglii, we włoszech i hiszpanii, no i oczywiście ze trzech kandydatów do wygrania lm. A że na razie gra tylko premiereship to o niej kilka słów.
Wygra Liverpool lub ewentualnie Chelsea. ManUtd stracił Rooneya na miesiąc, nowi zawodnicy potrzebują czasu żeby się dostosować (zwłaszcza ci z portugalii, a trzeba pamiętać że wielu nigdy się nie aklimatyzuje, a np. hargreaves mimo że anglik nigdy nie występował z żadnym wyspiarskim klubie!). Poza tym nawet w zeszłym sezonie United zdobyli tytuł głównie dlatego że w chelsea był szpital, a cecha prawie zabili na boisku. Nie chcę umniejszać ich tytułu ale dla mnie tak to wyglądało. poza tym van der Sar jest znowu starszy o kolejny rok (już 37?) a i w poprzednim sezonie miał kilka poważniejszych kiksów (oprócz tego bronił co najmniej b.dobrze). Chelsea za to straciła robbena (ale zdobyła mouludę, alexa i kilku rezerwowych), drogbę essiena kalou na pewno na miesiąc zabierze puchar narodów afryki. Jeżeli chodzi o mocne strony to Shevczenko chyba nie będzie miał chyba drugiego tak fatalnego sezonu, angielscy gwiazdorzy w końcu mogli odpocząć (terry, lampard),a mouluda to jeden z hitów sezonu (szkoda że w meczu z liverpoolem pokazał aktorskie umiejętności w polu karnym i zabrał mi 2 punkty :)). Liverpool za to pozbył się darmozjadów i zatrudnił klasowego napastnika, perspektywicznego skrzydłowego, kilku młokosów z których w przyszłości będzie pociechą. Słabość rywali może być siłą czerwonych. No i do tej pory pool miał początki sezonu fatalne i potem musiał gonić stawkę, teraz wydaje się że damy radę tego uniknąć. Yeah!
A tak w ogóle to nudzę się w domu czasami i wypisuję takie głoopoty :) -
Gibbon
Moje typy (mistrz, wicemistrz, trzecia drużyna):
Orange Ekstraklasa: Legia, Wisła, Lech
Bundesliga: Schalke, Bayern, Werder
Serie A: Milan, Inter, Juventus
Ligue 1: Lyon, Marsylia, PSG
Premiership: Chelsea, Liverpool, Man United
Primera Division: Barcelona, Real, Sevilla
Chamions League: Chelsea, Barcelona, Milan
Nie bede komentowal w kazdym przypadku dlaczego typuje tak, a nie inaczej. Wspomne tylko, ze Arsenal wypada ze stawki bo kupuje troche za duzo mlodzikow, a za malo doswiadczonych graczy (tych sie pozbywa). Nowi zawodnicy Manchesteru, jak i Realu (w tym przypadku takze, a raczej glownie trener) sprawiaja ze te druzyny zupelnie sie rozbily i tworza sie od nowa, co zajmie im troche czasu. A Juventus jest jeszcze troche oslabiony i nie powalczy poki co o mistrza moim zdaniem. Bayern przecenia sie, wlozona kasa to nie wszystko i w koncu niemiaszki dostana zadyszki (zycie daje po dupie:-).
Wszystko oczywiscie to moja subiektywna ocena.
Konkretnych transferow i decyzji personalnych nie bede komentowal bo to 1000 stron pisania, a wszyscy juz o tym czytali. -
Maciek
Orange Ekstraklasa: Wisła Kraków
Bundesliga: tu sczerze nie wiem... albo Bayern albo VFb
Serie A: Forza Grande Juve!!!!
Ligue 1: wiadomo że Lyon
Premiership: Glory Glory Man United...(sorki Miki)
Primera Division: Sevilla F.C.
Chamions League: Real Madryd, Liverpool, ew. Chelasea -
Zjem wakacje !
wszystko wygra kuzyn Stacha z RPA co od progu krzyczy - Kurwa, łaaaa !!! -
-
Kapitan Hak Arrr!
To jeszcze ja tylko szybciutko (jak u Gibsa - mistrz, vice, 3 miejsce):
Orange Ekstraklasa: Wisla, Legia, Zaglebie
Premiership: Man Utd, Chelsea, Liverpool
Bundesliga: Bayern, Werder, Schalke
Prmiera Division: Barcelona, Sevilla, Valencia
Serie A: Milan, Inter, Juve
Ligue 1: Lyon - ?
Champions League: Man Utd, Barcelona, Liverpool
Orange Ekstraklasa: po pierwszych meczach pewnym jest niemal ze wygra Wisla. Slaby mecz w Lodzi zaskutkowal zdobyciem 3 punktow i 3 bramek. Fenomenalny od poczatku sezonu Brozek. Kosowski to zawodnik z zachodu, wiec kazdego z naszych zostawia daleko w tyle. Przemyslane transfery, a jesli do skutku dojdzie wypozyczenie Zurawskiego beda znow bezkonkurencyjni, i trener, ktory wreszcie docenia ofensywny potencjal Wisly. Legia druga - Urban wciaz jeszcze za malo umie, zeby wygrac wszystko, ale nauczy druzyne grac "po zachodniemu" co zaskutkuje mlocka ligowych slabeuszy. Michniewicz swoje w Zaglebiu zrobi, i tez beda na pudle. Tam jest chec budowy mocnego zespolu.
Premiership: 2 punkty w 3 meczach Man Utd nie swiadcza jeszcze zupelnie o niczym. Zobaczymy co bedzie, jak za 2-3 tygodnie druzyna zgra sie, wroci Ronaldo i Rooney. A predzej czy pozniej spora czesc skladu Chelsea - jak sami piszecie - wyjedzie na PNA i zaczna sie problemy Mourinho. Liverpool nadal za faworytami, nie oszukujmy sie - ten sezon to budowa WIELKIEGO zespolu. Oni jeszcze musza popracowac.
Bundesliga: tu krociotko - Miki ma racje. Bayern idzie na mistrza, i nie zdziwie sie jesli nie przegra meczu w sezonie. Idealnie trafione transfery.
Primera Division: Barcelona wygra. Genialna 4. Bez szans na zatrzymanie takiego ataku, tym bardziej, ze najgrozniejszy konkurent Real sam wyeliminowal sie z walki o tytul zatrudniajac Schustera. Sevilla bedzie bardzo mocna a Valencia znow powalczy ale nie da rady do konca :)
Serie A: Milan - bezapelacyjny zwyciezca. Nie ma co sie oszukiwac. Juve po powrocie jest za slabe jeszcze, a Inter to hm... to Inter, ktory jak wiemy tytul zdobywa tylko, jak innych nie ma w lidze, ew. sa na minusie.
Ligue 1: Niby znam troszku i ta lige, ale nie na tyle, zeby przewidywac miejsca na podium. Wiem tylko jedno - Lyon znow wygra.
LM: Man Utd odkuje sie za zeszly sezon. Tevez wreszcie pokaze jak potrafi grac. W finale spotkaja sie z Barcelona lub Liverpoolem (wszak ten ostatni to typowy pucharowiec). Real nie da rady, Chelsea zdemoluje PNA. NIestety.
To moje 3 grosze, pozdrawiam i zapraszam do polemiki :) -
Zjem wakacje !
-
Maciek
-
Zjem wakacje !
-
Kapitan Hak Arrr!
-
Gibbon
-
Maciek
jaki dziś będzie wynik? ja licze na skromne 1:0 dla nas,albo festiwal bramke z obu stron, czyli 2:2 lub 3:2 -
Maciek
-
Gibbon
krzynówek to bóg
znowu on i blaszczykowski wyciagaja nas z opresji
poza tym brawa dla dudki, boruca, zewlakowa (choc nie przy tej 1szej interwencji), jopa -
Gibbon
-
Anonim
Komentowanie wczorajszego meczu pozostawiam mądrzejszym od siebie, ale pragnę zwrócić uwagę na sędziego. Widzieliście jego wyraz twarzy (na jednej z powtórek wyraźnie był widoczny)? Koleś kiedy się uśmiechnął wyglądał jak psychol, szaleniec, maniak! Gdybym był reżyserem chciałbym chociaż wypróbować go w takiej roli, bo z wyglądu był perfekcyjny :] -
Anonim
No dobra, czas aby szef coś napisał :]
Anglia: Liverpool, Chelsea, ManUtd
Po raz pierwszy od kiedy kibicuję the reds sądzę że mają realne szanse na tytuł, wyżej pisałem dlaczego. Może trochę na wyrost, ale tym razem nie na pewno nie odpadną z walki o tytuł w marcu.
Niemcy: Bayern, Schalke, Werder
Bayern = destroyer (jak coola w czołgu), dalej może być różnie.
Włochy: Inter, Roma, Milan
Widzę szansę na powtórzenie poprzednio-sezonowego układu sił, Milan znów jest staaaaarszy, Inter znów mocny a Roma ma Manchiniego. Juventus chyba nie zamiesza bardzo-widzieliście skład jego obrony np.? Kim są ci ludzie (nie wszyscy of kors). Do tego Ranieri na stanowisku treneiro mnie nie przekonuje (pamiętacie jak szkolił ostatnio valencie..?). Ale juve zakwalifikuje się do eliminacji LM bo inaczej Buffon odejdzie; )
Hiszpania: Barcelona, Real, Valencia
Coś kostnieją moje oczekiwania w sprawie ligowych potentatów. Barcelona obok zatrudnienia NAJLEPSZEGO zawodnika świata (Henry dla niekumatych) pozyskała też Milito - najlepszego stopera primera division - o czym mało kto wie. Rijkaard będzie miał pewnien kłopot z ustawieniem swoich 4 magów w ataku, ale da jakoś radę. Real wcale nie będzie chyba tak odstawał od Barcy jak niektórzy twierdzą - ma obecnie NAJLEPSZEGO bramkarza świata (buffon na sezon zniknął z powierzchni ziemi więc ciężko o nim mówić), świetny atak (choć zbyt rozbudowany jak zwykle), i stasznie słabą ilościowo pomoc. Dwie poważne kontuzje i nie ma kim obsadzić środka pola! Valencia może być 3 równie dobrze jak Sevilla, a ta druga będzie miała sfrustrowanego Daniela Alvesa co je minusem.
Orędż e:Legia, Wisła, Zagłębie
Nie lubię legii, ale Wisła mimo że gra pięknie ma pewne braki - niedzielan nie gra do końca rundy, brożek może się zaciąć w każdej chwili, nie zapominajmy że ten prawie ten sam skład w zeszłym sezonie był 8! Kupili młokosa z czech za 700tyś który gra ogony... Hmm. Chciałbym żeby zwyciężyli ligę ale może być ciężko. A Legia się rozpędza. -
Gibbon
chce tylko zauwazyc ze Barca tez nie ma pomocy, niedawno odszedl motta, wiec kto tam zostal? ultraofensywni ronaldinho i messi (prawie napastnicy), ofensywni deco i dos santos.
Wiec w samej pomocy, w srodku tylko toure, edmilson, xavi i koniec lawki:) to bedzie ich DUZY problem, tak jak i Realu. Kontuzje, mnostwo roznych rozgrywek, moga miec zadyszke.
Legia rzeczywiscie robi wrazenie. cos mi sie wydaje ze tak jak w Premiership w zeszlym sezonie tak u nas 2woma czy 3rzema pkt roznicy Legia moze byc liderem do samego konca, tak jak ManUtd juz nie odda mistrzostwa bedac na szczycie. Szczerze mowiac nie martwi mnie to, szkoda tylko ze gra tam dosc malo polakow, ktorzy bedac w formie mogliby przydac sie reprezentacji. Ale w Arsenalu w wiekszosci meczow nie ma jednego anglika na boisku, a druzyna ta daje im sporo radosci i w pucharach i w lidze. Wisla tez na pewno bedzie na podium. Potem liczy sie Lech, Zaglebie, ew. Korona, Groclin, Belchatow. I to moim zdaniem jedyne druzyny, ktore cos w tym sezonie moga ugrac w pucharze polski, ekstraklasy lub lidze. Dla mnie ma znaczenie aby w europejskich pucharach graly druzyny z duzym potencjalem, dobrym treneram, budzetem, ktory pozwoli na wzmocnienia i nie pozwoli sprzedac najlepszych graczy, chyba ze sami beda chcieli odejsc + powinny miec zrownowazony atak i obrone. Poki co widze taki potencjal tylko w Legii i Wisle. One moga awansowac w przyszlym roku do LM, mysle ze gdyby graly zamiast Zaglebia i Belchatowa w tym roku, mielibysmy nasza druzyne w grupowej LM lub pucharu UEFA. To calkiem realne.
Natomiast moim zdaniem Ponczu przeceniasz wplyw jednego zawodnika na druzyne. Ani henry ani casillas ani alves nie zdecyduja czy druzyna zdobedzie mistrza czy nie.
-
Cymek
Poncz Juventus bedzie w pierwszej trojce...chyba nie jestes na biezaco z liga wloska; ) Pozdrawiam -
Kapitan Hak Arrr!
Moje 3 grosze o Pucharze Polski.
Jak ostatnio dalo sie zauwazyc owe rozgrywki sa coraz barzdiej marginalizowane w Polsce. Upatrywalbym w tym szanse dla zespolu Arki Gdynia. Zarty zartami, ale jako, zem widzial jak oni graja (KARWAN!) to wiem, ze w ekstraklasie byliby teraz w okolicach pierwszej piatki. Dlatego naprawde nie zdziwlbym sie, gdyby dotarli do finalu rozgrywek o PP. Wszak ich celem jest jak najszybszy awans do europejskich pucharow (a wierz mi Gibs, ze jesli awansuja i nie wsadza do wtedy Krazue'go to ta druzyna naprawde za 3 lata bedzie sie bila o mistrza :)) gdzie maja zdobywac punkty celem rozstawienia w pozniejszej batalii o LM. -
Anonim
Gibbs - gdyby nie casillas real miałby problemy z zakwalifikowaniem się do ligi mistrzów! Włączając jakąkolwiek relację z meczu z poprzedniego sezonu słyszałem 'casillas po raz kolejny uratował real' :] i kiedy pokazywali jego powiedzmy 2-3 genialne parady, a real wygrywał 2:1 czy 3:2 nie było tak naprawdę innego bohatera. no i ten facet właśnie wchodzi w najlepszy dla bramkarza wiek!
alves może nie zdecyduje o mistrzostwie, ale może trochi popsuć atmosferę i grać 'z gorącą głową', a w takiej sytuacji łatwo o głoopie błędy. ostatnio odmówił gry w eliminacjach do LM bo liczył na transfer do chelsea! a wyprówający sobie flaki koledzy już pewnie na to krzywo patrzą...
Cymo - w tym sezonie nie do końca w juve wierzę, ale gdyby wyprzedzili milan to bym nie płakał. najlepiej żeby milan wypadł poza LM bo wtedy inne drużyny w końcu miałyby szansę tam wygrać :) (milan w LM ostatnio: finał-półfinał-zwycięzca)
Krauze pójdzie siedzieć jako kolejna ofiara niszczenia demokracji w polsce przez totalitarny kaczyzm którego przejawem jest cenzura! Arka razem z nim! jedyne wyjście: Janusz Korwin Mikke na premiera, Coola na prezydenta jako gwarant wolności (seksualnej)!
- 1
- 2