1986 [465]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • anelim

Wszyscy z 1986 nie znali innego Papieża,bo w naszym życiu On był od zawsze... Odszedł Wielki Człowiek, Wielki Patriota i Autorytet i Najpokorniejszy Sługa Boży;(
    [*]
  • kiss and vomit

nie znaliśmy to poznamy - zawsze musi być ten pierwszy raz
  • Anonim

poznamy ale nie będzie już tak samo jak wcześniej....

[']

Peace
  • Chatka

On zawsze pozostanie dla nas jedynym papieżem... inni będą mogli sobie być, ale dla nas to On będzie zawsze NASZ. [']
  • kiss and vomit

" poznamy ale nie będzie już tak samo jak wcześniej.... "

a możesz mi wytłumaczyć jakie diametralne zmiany zajdą w Twoim życiu?

robicie szopke, tak jak wszyscy, a póki żył to nawet o nim nie myśleliście...
  • Aleksandra

oj myslelismy
    czytalismy,to co moiwl,rozwazalismy
    teraz nam bedzie Jego bardzo brak,bo byl wzorem i prawdziwym sługą Boga,od ktorego mozna bylo nauczyc się,ze wiara to cos zywego,ze wiara to wielki dar milosci
    Teraz poznamy nowego papieza,niech wszysyc wierzacy modla sie juz teraz o niego,aby sprostal zadaniom,jakie na niego czekaja,i aby byl pelen ufnosci i sily...
  • kiss and vomit

"oj myslelismy
    czytalismy,to co moiwl,rozwazalismy "

a łyżka na to "niemożliwe"...
  • Aguś :)

Wiesz Merineth- docenia się dopiero to, co się straci, taki jest człowiek....
    Każdy następny papież będzie porównywany do tego i żaden nie będzie od Niego lepszy... przynajmniej dla nas- Polaków

Spójrz Ojcze Święty- udało Ci się niemozliwe- zjednoczyłeś świat...

Totus Tuus [*][*][*]
  • kiss and vomit

"Każdy następny papież będzie porównywany do tego i żaden nie będzie od Niego lepszy... przynajmniej dla nas- Polaków "

owszem będzie..ale dobrze że dodałaś "dla Polaków" bo tylko w Polsce sie taką szopkę robi...
    papież jest wszędzie, w gazetach, na każdym kanale w tv i radio, aż boję się odkręcić wodę...

"tylko w Polsce sie taką szopkę robi... "

wiesz...szkoda że tak uważasz....
    A poza tym, to chyba nie tylko w Polsce (patrz Rzym). Ja nie traktuję tego jak szopkę- nie zaprzeczysz chyba, ze Jan Paweł II był wielkim człowiekiem nie tylko jako głowa kościoła...

Chociaż jedno jest (jak dla mnie) małym problemem- media wciąż pokazują ten sam materiał...te sam zdjęcia, momenty z pielgrzymek- a przecież pontyfikat trwał ponad 20 lat!
  • kiss and vomit

"wiesz...szkoda że tak uważasz...."

przepraszam..już czuję skruchę :P

"nie zaprzeczysz chyba, ze Jan Paweł II był wielkim człowiekiem nie tylko jako głowa kościoła... "

nie, nie zaprzeczę..ale chciałabyś żeby Ci zrobili reality show z umierania?
    poza tym 99% tych wszystkich ludzi robi to na pokaz...
    jak widze na gg opisy typu "co my teraz poczniemy" albo "czuję się gorzej niż jakby mi umarł ktoś z rodziny" to mi czuję jak mój obiad chce spowrotem na zewnątrz...
  • kiss and vomit

a juz najbardziej to się wkurzyłam jak mi dzis pozamykali wszystkie centra handlowe...

wybacz- żałoba narodowa...
    Nie mowie zeby zrobic z tego realty show...faktycznie, wczoraj trochę przesadzili...
    Nie powinni podawac setek spekulacji...już nie żyje....nie..watykan zaprzeczyl...agencja X ma nowe wieści...mały spektakl telewizyjny...

Zapomnialam dodac- w tej chwili to malo istotne czy to co robia media jest na pokaz, przynajmniej dla mnie...Kazdy przezywa to na swoj sposob...jedni bardziej, inni mniej... jedno jest faktem- strata kogoś waznego...dla calego świata
  • kiss and vomit

" wybacz- żałoba narodowa... "

nie wybacze - dlaczego narzucają mi tę żałobę?

dlatego ze Papież był Polakiem....
    A na żalobe narodowa po kims innym bys sie zgodzil....taki człowiek jest jeden na miliony..
  • Anonim

Dlatego, że czy chcesz, czy nie chcesz, jesteś pewnym elementem tego narodu.
  • Anonim

Hm, wtrąciłam się w dyskusję. Ech, te moje maniery...
  • kiss and vomit

Oto prawa, które gwarantuje Powszechna Deklaracja Praw Człowieka (PDPC) oraz Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej (KRP).

1. Żaden człowiek nie ma prawa zmuszać drugiego do wykonywania czynności i obrzędów religijnych, które nie są zgodne z jego wolą, poczuciem sprawiedli-wości i światopoglądem. Prawo te przysługuje także osobom niepełnoletnim. (PDPC: art. 12, KRP: art. 31.2, 47, 48 i 53)

2. Żaden człowiek nie ma prawa wywierać na drugiego człowieka presji religijnej, kulturowej i innych. (PDPC: art.12 i 20, KRP: art. 47, 48 i 53)

3. Nikt nie ma prawa decydować za drugiego człowieka w co ma wierzyć i do jakiej religii ma przynależeć. (PDPC: art. 4, 12 i 20, KRP: art. 31.2, 48 i 53)

4. Każdy człowiek ma prawo być wolnym i głosić własne poglądy. (PDPC: art. 7, 19 i 20, KRP: art. 31, 47, 48, 53 i 54)

5. Każdy człowiek ma prawo do dokonania wyboru własnej drogi rozwoju i duchowego oświecenia. (KDPC: art. 19, KRP: art. 47 i 53)

i co? dlaczego mam być w żałobie dla chrześcijan?
  • anelim

Jeżeli nie ma to dla ciebie większego znaczenia,to przecież nie musisz sie tu udzielać... Nikt ci żałoby nie narzuca,jak poszukasz to znajdziesz otwarte sklepy,nie musisz płakać,nie musisz zapalać świeczki,nie musisz nosić żałoby,nie musisz iść do Kościoła,nie musisz zmieniać opisu... To spontaniczne reakcje ludzi...